Trans sibírska magistrála: Z Bratislavy do Vladivostoku za pár stovák

14.02.2017 / Aktuality »

Zdroj: Cestovanie.sk
Foto: Martin Navrátil, Petar Miloševič

Mnoho cestovateľov má predstavu, že za takúto cestu zaplatíte tisíce eur a pritom je to inak.
Dnes je cestovanie omnoho dostupnejšie a jednoduchšie, ako to bolo v bláznivých 90. rokoch, a platí to aj pre Rusko. Už sa nemusíte ani obávať, že vás niekto okradne či prepadne, ako sa to písalo v rôznych cestopisoch o transsibírskej magistrále.
Patrí k najepickejším cestám na svete. Nielenže prejdete najväčšiou krajinou sveta, ale precestujete aj oblasti, ktoré neboli pred 1991 len tak ľahko dostupné.
V tomto článku nájdete všetky praktické informácie. Nielen koľko stojí lístok, ale aj ako to vo vlaku vyzerá, či kde si lístok môžete kúpiť. Je to také jednoduché, ako keby ste cestovali na trase Bratislava – Košice.

Z Bratislavy do Moskvy

Ak by ste sa rozhodli cestovať z Bratislavy do Moskvy, zaplatíte okolo 100 eur a cestovať budete takmer 28 hodín.
Najschodnejšia je cesta vlakom cez Varšavu, kde prestúpite na vlak, ktorý ide priamo do Moskvy. Vlak prechádza aj cez Bielorusko a keď neplánujete vystúpiť, potrebujete tranzitné víza. Viac o podmienkach vstupu do Bieloruska získate na Bieloruskej ambasáde v Bratislave.

Ako si vybrať správny vlak?

Na transsibírskej magistrále (a v Rusku vo všeobecnosti) platí, že čím nižšie má vlak číslo (napríklad najlegendárnejší vlak č. 1 smerom na Moskvu resp. vlak č. 2 smerom do Vladivostoku), o to je modernejší. Býva klimatizovaný a je jednoznačne na vyššej úrovni ako vlaky na Slovensku.
Ak sa číslo vlaku blíži k číslu 80 a vyššie, v tom prípade už ide o staršie vagóny a je z nich cítiť opotrebovanosť.

Kedy cestovať?

Vlaky jazdia celý rok – treba sa len rozhodnúť, či chcete vidieť Rusko počas mrazivej zimy alebo počas leta, kedy teploty vystúpia aj na +35°C. Drvivá časť turistov ide do Ruska v období od júna do septembra. Ak sa teda rozhodnete cestovať v lete, je dobré kúpiť si lístok dopredu.
Ak by ste sa rozhodli cestovať cez Mongolsko, je najlepšie to spojiť s najväčším mongolským sviatkom Naadam, ktorý sa slávi od čias Džingischána, a to 11. a 12. júla.
Napríklad do Moskvy určite necestujte 1. a 9. mája. Červené námestie či Kremeľ sú vtedy zavreté a napríklad vojenskú prehliadku na námestí neuvidíte, ak nie ste členom vlády, alebo pozvaný z Kremľa. Z mesta kvôli rôznym odstávkam a obmedzeniam odchádza aj mnoho miestnych.

Koľko stojí lístok a kde si ho môžem kúpiť?
Je to veľmi jednoduché. Na oficiálnej stránke ruských železníc a kúpite si lístok cez internet. Pozrite si nielen číslo vlaku, ale vyberte si aj konkrétne miesto. Pozrieť si môžete aj to, cez ktoré mestá vlak pôjde, kde bude stáť a ako dlho. Lístok si možno kúpiť aj na hlavnej stanici v Bratislave. Neponúkajú tam však všetky vlaky.
Cena lístka závisí od čísla vlaku, teda čím nižšie číslo vlaku, tým drahší lístok. Treba si položiť otázku, aký komfort potrebujete napríklad pri ceste, ktorá bude trvať 6 dní. Dnes je však kurz ruského rubľa veľmi nízky, a preto aj komfort je oveľa dostupnejší.

Za jednosmernú cestu z Bratislavy do Vladivostoku, ktorá pozostáva z ôsmich prenocovaní, zaplatíte približne 270 eur. Za jedlo veľa neminiete – približne 80 eur bez toho, aby ste sa obmedzovali.
Ako sa vo vlaku spí a ako vyzerá vlak?
Je jedno, ktorú triedu si vyberiete, vždy dostanete na cestu čistú plachtu, obliečky a malý uterák. V každom vagóne sa nachádzajú spoločné toalety a umyvárky so studenou tečúcou vodou.
Sprcha sa vo vlaku väčšinou nenachádza – vo vlaku číslo 1 a 2 je dostupná pre 1. triedu. Veľmi čisté sprchy sa inak nachádzajú na vlakových staniciach a keď má vlak dlhšiu prestávku, môžete sa osprchovať za poplatok okolo 200 RUB (zhruba 3 eurá).

Cez toľko časových pásiem, bez chaosu

Vlak sa počas celej cesty od Moskvy po Vladivostok riadi moskovským časom. Platí to aj o staniciach, aby nevznikol chaos, keď vlak prechádza toľkými časovými pásmami. Keď si teda kúpite vlakový lístok napríklad v Irkutsku, spýtajte sa, či je na ňom napísaný moskovský čas alebo miestny čas.

Zastávky sú podľa harmonogramu vo vlaku. Niekde sa stojí 2 minúty, inde aj 60 minút. Vlak nikdy nečaká, odchádza presne a nerobievajú sa kontroly pasažierov. Preto majte vždy so sebou pas a peniaze. Keby ste náhodou zmeškali, aby ste sa dostali na ďalší spoj.
Vo vlakoch sú reštauračné vozne. Platí sa ruskými rubľami, výber jedál je široký, v ponuke je aj voda či pivo. Najlepšie sa však stravuje, keď vlak zastaví na staniciach. Domáci tam predávajú vlastnú stravu, ktorá síce nie je vždy lacnejšia ako vo vlaku, ale je chutnejšia. Aké jedlá sa predávajú:

bliny – palacinky s džemom, tvarohom, ale aj s mäsom
pirohy – plnené mäsom, zemiakmi alebo kapustou
rôzne druhy mäsa so zeleninou, zemiakmi
čerstvo nazberané čučoriedky, maliny, ale aj uhorky – čerstvé aj kvasené

Ak vlak stojí v stanici viac ako 20 minút, stihnete si spraviť zásoby jedla.
Každý vagón má svoju sprievodkyňu, ktorá vám za ruské ruble predá kávu, čaj, sladkosti, ale aj vodu. Vo vagóne sa nachádza aj horúca voda na zalievanie polievok, kávy a čaju. Žiadne samovary v kupé už nie sú.

Čo robiť počas cesty?

Najepickejšia cesta vlakom po Transsibírskej magistrále. V kupé budete mať dosť času aj na literatúru

Čítať, odpočívať a hlavne pozerať sa na okolitú prírodu. Až keď prejdete krížom cez Rusko, uvidíte, že Rusko nie je len Moskva a Petrohrad. Cesta vlakom na transsibírskej magistrále vám dotvorí prehľad o tejto najväčšej krajine na svete.
Dohovorím sa?
Pár lekcií ruského jazyka nezaškodí, ale keďže sme v jednej slovanskej jazykovej skupine, dorozumiete sa veľmi rýchlo.

Kam sa vlakom dá dostať?

Každý má predstavu, že vlakom pôjde do Vladivostoku a koniec. Vlakom sa však dá dostať až do Vietnamu, Pekingu, Uzbekistanu, ale aj do Lhasy, a to už z Bratislavy, Budapešti či Prahy. Len treba mať čas.

Moskva – Vladivostok

9 259 km medzi dvoma mestami. Cesta trvá celkovo 6 nocí. Najlegendárnejším vlakom je vlak č. 2 smerom do Vladivostoku a vlak č. 1 smerom do Moskvy. Tento vlak patrí medzi najlepšie vybavené, najčistejšie a všetko v ňom funguje.
Vlakom do Číny

Transmongolská trasa postavená v roku 1950 – vedie cez Rusko, Mongolsko a Čínu. Vlak č. 19/20 ide každý týždeň a používa hlavne čínske vagóny. Trasa je dlhá 7 621 km, vlak ide v utorok z Moskvy a cesta trvá 6 nocí. Z Pekingu ide do Moskvy v stredu. Spája tri veľké mestá Moskvu, Ulanbátar a Peking.

Víza

Do Ruska potrebujú občania Slovenskej republiky vízum, ktoré si zaobstaráte na veľvyslanectve v Bratislave. Pre podmienky vstupu zavolajte na veľvyslanectvo, ktoré vás podrobne informuje o najnovších podmienkach. Naposledy bolo treba rezerváciu hotela na prvé dni pobytu v Rusku, poistenie a vyplnený vízový dotazník.

Ak by ste sa vybrali cestovať do Číny a Mongolska, takisto potrebujú občania Slovenska vízum. Čínske vízum vybavíte v Bratislave a Mongolské vo Viedni. Celkovo vás víza do týchto 3 krajín vyjdú na cca 200 eur.

Ak by ste chceli najpodrobnejšie 23-stránkové informácie o transsibírskej magistrále, viete si ich stiahnuť zadarmo na stránke www.travelistan.sk na hornej lište E-book.

Transmandžuská trasa postavená v roku 1900 – vedie cez Rusko a Čínu. Trasa dlhá 8 986 km a cesta trvá 6 dní. Naspäť z Pekingu do Moskvy ide v sobotu.

Fotogaleria  Transsibírska magistrala