Maslenica – ruská tradičná jarná slavnosť

25.02.2017 / Aktuality » Kultúra

V Rusku oslávili tradičný ľudový sviatok Maslenicu, podobu ktorého máju takmer všetky slovanske národy: na Slovensku sú to Fašiangy, v Česku – Masopust, v Poľsku -Zapusty. Tento sviatok uvítania jari oslavujú vo viacerých mestách, no hlavne na dedinách. Dnes je typické ruské lúčenie sa so zimou a vítanie jari aj v zozname najpopulárnejších pouličných zábav na svete.

Maslenica je sviatok, počas ktorého si v hlave zhrniete celý predošlý rok. Ľudia sú šťastní. Zima a všetko s ňou spojené sa stáva minulosťou. Spálili sme Maslenicu, tým je všetko preč, všetko je za nami. Takto vítame jar.

Ruské palacinky sú neoddeliteľnou súčasťou Maslenici, už roky pripravujú podľa zaužívanej receptúry na rozpálenej panvici. Čím tenšia, tým lepšia. Počas sviatosti je symbolom slnka, aj preto sa Rusi snažia, aby bola rok čo rok väčšia. Koľko kúskov sa zje, toľko slnka sa do nás dostane – tak hovorí stará tradícia.

Celá slávnosť sa končí zapálením slamenej Maslenice, ktorá je symbolom zimy. Jej spálenie je tak vyvrcholením týždeň trvajúcich osláv, po ktorých prichádza 40-dňový pôst.