Zástupca slovenských krajanov na medzinárodnom fóre “Spoločne s Ruskom”

11.03.2018 / Aktuality » Fotoalbum

4. – 5. marca 2018 v Moskve sa konal Medzinárodný fórum “Spolu s Ruskom”. Zástupcovia rusky hovoriacich diaspór a občanov Ruska žijúcich v zahraničí z 84 štátov sa stretli moskovskom Centre medzinárodného obchodu. Slovensku republiku a Ruské centrum vedy a kultúry v Bratislave zastupovala redaktorka časopisu “Vmeste” Natalia Yadryšnikova.
Podpora krajanov, posilnenie ich spojenia s historickou vlasťou je základnou otázkou štátnej politiky Ruska. Podla oficiálnych údajov, mimo Ruska žije okolo 2 miliónov ruských občanov, je známe, že rusko jazyčná diaspóra je jednou z najväčších v svete. V súčasnosti je situácia našich občanov v nektorých štátoch je veľmi zložita, v niektorých krajinách sú naši krajania nútení bojovať za právo slobodne hovoriť vo svojom materinskom jazyku a učiť svoje deti ruštine. Predstavitelia rusky hovoriacich diaspór, ktorí prišli na fórum máju aktívnu pozíciu a v krajinách kde žijú podporujú ruskú kultúru, filozofiu, vieru, robia všetko pre zachovanie svojho rodného jazyka, veľa z nich je prostriedkami myšlienok ruského sveta, historickej pamäte. Na fóre sa zhromaždili aktivisti “Nesmrteľného pluku”.
Medzi témami na ktorých sa diskutovalo boli otázky zachovania kultúrnej a jazykovej identity krajanov a rusov, hovorilo sa o pozícií rusky hovoriacej žurnalistiky v zahraničí, o potrebu štátnej podpory krajanov.
Jednou z kľúčových tém bola účasť ruských občanov žijúcich na Slovensku vo voľbách prezidenta Ruskej federácie.
Na fóre “Spolu s Ruskom” sa zúčastnili známi politici, zástupcovia ruských a zahraničných verejných organizácií, fondy masmédiá, vedci, právnici, duchovenstvo.

Fórum otvoril predseda správnej rady nadácie Ruský svet, prezident Ruskej akadémie vzdelávania, prezident Petrohradskej Univerzity Lyudmila Verbitskaya a predseda predstavenstva fondu “Ruský svet”, šéf Štátnej komisie pre vzdelávanie a vedu Viačeslav Nikonov.
Medzi rečníkmi boli vedúci Rossotrudničestvo Eleonora Mitrofanová, známý novinár, teraz podpredsedníčka Štátnej dumy Ruskej federácie Peter Tolstoy, viacnásobná majsterka sveta, Olympijská šampiónka, prvá podpredsedníčka výboru Štátnej dumy RF o medzinárodných záležitostiach Svetlana Žurova, členka Rady federácie
Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie, predseda dočasnej komisie z informačnej politiky Alexej Puškov, štátnik Mikhail Švydkoj.
Celý deň 5. marca bol naplnený vystúpeniami a diskusiami. Ako zástupca Slovenska, s radosťou som počula vo vystúpení Eugena Bogatyreva (múzeum Puškina) slova o značnom prínose Slovenska a Slovanského múzea A. S. Puškina v Brodzanoch do štúdia života a diela A. S. Puškina , ktoré získava stále väčšiu silu v ruskom svete a má mimoriadny význam pre rozvoj ruskej kultúry a Ruský jazyk v rámci našej diaspóry.

Pre nás krajanov a pracovníkov médií boli dôležite predovšetkým osobne kontakty, kontakty so zástupcami susedných krajín. Najmä z Českej republiky boli Janet Egler (médiá), Michail Dzyuba (kozáci), z Rakúska – zástupca pravoslávnej cirkvi vo Viedni, Vladimir Tyshchuk, silný tím zastupoval Bulharsko (Marina Dadikozyan, Elena Tabanová-Dimitrova). Slnečné pozdravy zo španielskej Alicante poslali na Slovensko Alexander Čepurnoy. Priateľské kontakty vznikli s krajanmi zo Švajčiarska, Portugalska, Líbye, Číny, Arménska. Ako povedali účastníci fóra, naše osobné kontakty sú najdôležitejšou vecou, ​​ktorú nám toto stretnutie dáva. príležitosť učiť sa, komunikovať, vymieňať si informácie a podporovať si navzájom bez ohľadu na to, v akej časti sveta sme.
Autor textu: Natalia Yadryšnikova, hl.redaktor časopisu “Spolu”, Zväz rusov na Slovensku.