Večer ruskej kultúry “Zlaté storočie” v Martine

28.05.2018 / Aktuality » Kultúra

23. mája v Martine zorganizovalo občianske združenie Ruslana ruský večer venovaný Zlatému storočiu ruskej kultúry. Takéto večery sa už stali dobrou tradíciou a priťahujú čoraz viac ľudí, ktorí sa chcú ponoriť do nádherného sveta ruského umenia. Prišli k nám aj vážení hostia: kultúrna atašé ruského veľvyslanectva v Bratislave Elena S. Epishina a zástupca Asociácie rusistov na Slovensku profesor Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Anton Repoň.

Sofia Slabeyciusová otvorila večer so zaujímavým príbehom o Ruských sezónach Sergeja Diaghileva v Paríži. Správa bola plná zaujímavých detailov a úžasných faktov. Hostia spoznali veľa nových vecí, videli zriedkavé fotografie a videá.

Potom študenti Súkromného hudobno-dramatického konzervatória z Martina, predstavili publiku emocionálne dialógy hlavných postáv z klasických diel L.N. Tolstého, A.N. Ostrovského, A.S. Puškina a F.M. Dostojevského. Publikum bolo ponorené do tohto bezhraničného sveta, svetu ľudských vzťahov. Láska, nenávisť, zrada … Kruhy pocitov. Účinkujúci úprimne prežívali všetky tieto pocity. Verili sme im.

Emócie divákov sa ďalej zvyšovali. Vystúpilo hudobné trio zložené z klavíristok a speváčok Iriny Shkolnikovej, Karin Sarkisyan a bajanistu Tomáša Valičeka. Zazvučala hudba a začala spievať ​​jasným hlasom Irina Shkolniková, ktorým sa začala hudobná časť večera. Potom sa k tomuto hlasu pripojil božský hlas Karin Sarkisyan a virtuózny hudobník Tomáš Valiček. Bolo to vyvrcholenie večera. Publikum tlieskalo, spievalo a bolo v nadšení.

Večer sa skončil priateľskou recepciou. Hostia ochutnali domáce zákusky, lahodné koláče a čaj zo samovaru. Rusi a Slováci, Česi a Maďari spievali spolu ruské piesne. Bola vytvorená priateľská atmosféra. Môžeme smelo konštatovať, že ruský večer v Martine bol úspešný.