Zväz Rusov Košice oslávil svoje 15. výročie

25.11.2018 / Aktuality »

25. novembra 2018 Zväz Rusov Košice oslavuje 15. rokov od dna založenia organizácie. Predsedníčka Zväzu Natália Dostovalová sa obrátila ku všetkým s takými slovami:

“Drahí priatelia!
Naša Zväz zoznámil a spojil veľké množstvo ľudí, ktorí milujú Rusko, ruský jazyk a kultúru zo všetkých častí Slovenska, ako aj bývalých republík Sovietskeho zväzu.
15 rokov dozadu sa založili tak dobrí tradície, ako je spoločná oslava Silvestra, koncerty ruských piesní, akcie “Nesmrteľný pluk”, prehliadky ruských filmov, oslava Maslenici, usporiadanie športových dni, súťaži “Ruske slovo” a tábora “Buratino”.
Vďaka aktívnej práci, našu organizáciu vysoko hodnotia vo Veľvyslanectve Ruskej federácie na Slovensku, v Ruskom centre vedy a kultúry v Bratislave, v Zväze Rusov na Slovensku, v Košickom klube národnostných menšín, my sme známy aj v zahraničí.
Za organizáciou a konaním každej udalosti sú konkrétni ľudia s poznaním, talentom, láskou k ruskej kultúre a neúnavnou energiou. Medzi nimi hrdo a s vďačnosťou nazvem mená týchto aktivistov: Gerusova Ľubov, Podosyan Diana, Martyš Julia, Lipatov Konštantin, Rogov Alexander, Rogova Galina, Mackova Irina, Adamcova Tatiana, Mariščakova Marina, Stankovič Rosa, Semenov Vladimir, Obermanova Nadežda, Chovancova Svetlana, Aleš Chovanec, Hočova Nataša, Rogačeva Irina, Kohutova Magdalena, Lauffova Adriana, Rudačkova Slava, Lisničukova Natalia a mnoho mnoho ďalších.

Dnes so smútkom si spomíname aktívnych členov našej organizácie, ktorí predčasne nás opustili: Ľyudmila Trofimová, Jan Kokordiak, Valery Gerus, Vera Lipatová a Skalka Jozef. Pamätáme si na nich!
Drahí priatelia! Vďaka vám sa podarilo dosiahnuť značný úspech pri zachovaní a popularizácii ruského jazyka a kultúry na Slovensku a v budúcnosti musíte urobiť všetko, aby v tejto práci pokračovala naša mlada generácia.”
Krátku reportáž s koncertu, venovanému oslave 15 výročia Zväzu Rusov Košice môžte vidieť v relácii Národnostné správy – RTVS (od 6:12 min)
Nižšie môžte vidieť krátku históriu Zväzu Rusov Košice.