“Totalný diktát” v ruskom jazyku aj na Slovensku

08.04.2019 / Aktuality » Ruština

13 apríla, už tuto sobotu, desiatky tisíc ľudí po celom svete súčasne budu písať po ruský. Uznaný ako jeden z najlepších projektov dištančného vzdelávania v Rusku – Totalný diktát privíta návštevníkov na svojich platformách v 150 mestách sveta. Možnosť zúčastniť sa na takom veľkom projekte máju nielen rusky hovoriaci, ale aj tí, ktorí sa učia ruštinu ako cudzí jazyk.

Súčasne s totálnym diktátom bude organizovaný test TruD, ktorý umožní tým, čo sa len ruštinu učia, tiež sa zučastniť projektu. Test TruD je vyvíjaný každý rok na základe pôvodného textu, ktorého autorom tento rok bol Pavel Basinsky. Test pozostáva z 10 úloh rôznej náročnosti.
Posledná skúška – písanie malého diktátu – bude skôr pre tých, ktorí už vážne pokročili v znalosti ruského jazyka. Existujú štyri možnosti testovania pre rôzne časové zóny analogicky s Totalným diktátom.
td-2019

Na Slovensku v mestách Bratislava, Nitra, Trenčín, Martin a Prešov tiež budu organizovane miestností pre všetkých, ktorí chcú sa zúčastniť takéhoto rozsiahleho vzdelávacieho projektu. Adresy a kontakty koordinátorov nájdete nižšie.

Všetky možné ďalšie organizovane miestnosti sa dajú ľahko nájsť. na oficiálnej stránke projektu
Test budu písať v 150 mestách v 46 krajinách piatich kontinentov, vrátane Austrálie, Argentíny, KĽDR, USA, Francúzska a Ruska. Rusko a Čína tento rok budu mať najviac miestností – 36 a 15.

O možnosti písania diktátu online

Príďte 13. apríla napísať diktát alebo test v mestách:

Bratislava
Ruské Centrum Vedy a kultúry
Fraňa Kraľa 2,

Nitra
Firma “Izmajlov”
Fraňa Kraľa 5

Trenčin
Súkromné gymnázium FUTURUM
Kožušnícka 71/2

Martin
Hotel Junior Piatrova
Karvaša a Blahovca 3607/54

Prešov
Inštitút rusistiky
Filozofická fakulta Prešovskej univerzity
miestnosť č. 89
7. novembra, 1