Nesmrteľný pluk a Georgijevská stuha

16.05.2019 / Aktuality » Deň Víťazstva

V Nitre sa uskutočnili tradičné spomienkové akcie pri príležitosti výročia víťazstva nad fašizmom

Po celom svete sa v týchto dňoch konajú spomienkové akcie pri príležitosti 74. výročia víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne – „Nesmrteľný pluk“ a „Georgijevská stuha“. Podobná spomienková akcia sa včera popoludní konala aj v centre mesta pod Zoborom pri pomníku sovietskemu vojakovi – osloboditeľovi
Tiež tradične – o druhej hodine popoludní sa pri tomto pomníku zišlo vyše 50 ľudí. Pripomenuli si živých a padlých hrdinov, ktorí porazili fašizmus a vybojovali pre celú Európu slobodu.

Účastníkov spomienkovej akcie by sa dalo rozdeliť na štyri približne rovnaké kategórie. Boli tam ľudia, ktorí prišli z rôznych krajín bývalého Sovietskeho zväzu, väčšinou z Ruska, Bieloruska a Ukrajiny. Zúčastnili sa na tejto akcii aj Slováci, ktorí prišli nielen z Nitry, ale aj z okolitých obcí. Najrozšírenejšiu kategóriu tvorili ľudia zo zmiešaných rodín, keď jeden z manželov bol Slovák a druhý mal inú národnosť. Štvrtú kategóriu tvorili deti a vnuci týchto manželských párov.

Počasie v Nitre presne zodpovedalo sviatočnej nálade všetkých účastníkov spomienkovej akcie: v meste pod Zoborom panovalo teplé slnečné počasie. Viacerí ľudia hovorili o význame osláv Dňa víťazstva nad fašizmom v druhej svetovej vojne, porozprávali príbehy svojich predkov, ktorí bojovali na území Sovietskeho zväzu a Európy, niektorí z nich padli v krutých bojoch, iní sa predsa dočkali na víťazstvo a oslávili ho v Berlíne alebo Prahe.

Po slávnostných príhovoroch organizátorov, predstaviteľov vedenia Zväzu Rusov na Slovensku Mariny Halajiovej a Talgata Izmajlova, účastníci akcie položili vence a kvety k pomníku sovietskemu vojakovi – osloboditeľovi.
Už tradične urobili spoločné foto a potom si počas spoločného posedenia v kaviarni v centre mesta zaspomínali na staré časy a svojich predkov, ktorí vo vojne bojovali proti fašizmu.

Zaspievali si ľudové a populárne ruské a slovenské pesničky. Za jedným obrovským stolom sedeli ľudia mnohých národností, ktorí hovorili o jednom spoločnom sne – aby žiadne krvavé vojenské konflikty sa nezopakovali, aby panoval mier na Slovensku, v Rusku, na Ukrajine a ostatných krajinách sveta.

V týchto dňoch sa uskutočnilo niekoľko podobných slávnostných spomienkových podujatí venovaných 74. výročiu Víťazstva nad fašizmom – akcie Nesmrteľný pluk a Georgijevská stužka Slovensko 2019:

7. mája:
Košice – Pamätník generála I. J. Petrova, mestský park o 11. hod., Námestie osloboditeľov o 12. hod.
Martin – pamätník Partizánsky cintorín o 11. hod.

8. mája:
Poprad – Cintorín, hroby príslušníkov Červenej armády o 10. hod.
Nitra – Pomník sovietskeho vojaka o 14. hod.
Trenčín – Pamätník obetiam fašizmu v lesoparku Brezina o 15. hod., Dom kultúry, Ul. 28. októbra 2 o 16. hod.

9. mája:
Bratislava – pamätný komplex Slavín o 15. hod.
Nitra 9. mája 2019 (HSP/Foto: Eugen Rusnák)