Študenti zo Slovenska na medzinárodnom festivale v Bulharsku

23.09.2019 / Aktuality » Cestovanie

Od 9. do 14. septembra 2019 sa v Bulharsku konal VIII. Medzinárodný študentský festival „Priatelia, náš zväz je úžasný!“.
Festival sa konal v Bulharsku v medzinárodnom športovom centre Balkanika-Rositsa, ktoré sa nachádza na brehu Čierneho mora pri letovisku Kiten.
Festival „Priatelia, náš zväz je úžasný!“ Tradične spája slovanských študentov študujúcich ruštinu. Tento rok sa geografia festivalu výrazne rozšírila – k európskym tímov sa pripojili študenti z Turecka, Tuniska, Kolumbie a Japonska. Na festival prišli študenti z 25 krajín, aby sa navzájom spoznali, dozvedeli sa viac o Rusku, hovorili po rusky o kultúre svojich krajín. Európske krajiny sú zastúpené na festivale tímami z Belgicka, Bulharska, Bosny a Hercegoviny, Českej republiky, Čiernej Hory, Estónska, Grécka, Lotyšska, Macedónska, Maďarska, Moldavska, Poľska, Rakúska, Rumunska, Slovenska, Slovinska, Srbska, Talianska a ďalších krajín.
Tento rok na festivale reprezentovali Slovensko dva tímy. Ruské centrum Európskej nadácie pre slovanské písanie a kultúru už štvrtý rok v rade vyberá pre národný tím študentov z rôznych univerzít na Slovensku. Zahŕňali študentov z Bratislavy, Žiliny, Banskej Bystrice, Prešova a Trenčína. Druhý tím predstavila Prešovská univerzita.
Naše tímy boli dobre pripravené a všetky ich vystúpenia sprevádzali uznanlivé výkriky „Bravo!“ účastníkmi a hosťami festivalu. Uniforma so symbolmi Slovenska, slovenské národné kroje a jednoducho krásne usmievavé tváre slovenských študentov jasne reprezentovali kultúru našej krajiny.
Na záverečnom ceremoniáli boli predstavené záverečné práce workshopov, na ktorých sa zúčastnili študenti: divadelné dielne, štúdio „Natáčanie filmu“, literárne a poetické štúdio, workshopy mladých novinárov a televíznych reportérov, znalcov ruského jazyka, odborníkov na geografiu a históriu Ruska, odborníkov ruskej romance a autorskej piesne ,odborníkov na tanec. Bol usporiadaný špeciálny seminár pre vedúcich študentských tímov o najnovších metódach výučby ruštiny ako cudzieho jazyka.
Slovenskí študenti sa zúčastnili workshopov ruskej romance a tancu. Na záverečnom koncerte predviedli populárnu ruskú pieseň „U Čierneho mora“ a slovenský ľudový tanec, ktorý sa stretol s búrlivým potleskom publika.
Teplá, priateľská atmosféra festivalu, nové dojmy a známosti, komunikácia v ruštine a nadväzovanie priateľstiev. Na rozlúčke sme si povedali: „Kým sa znova stretneme!“
Video príbehy:
Festival v Bulharsku
tanečná súťaž
Festival v Bulharsku
hudobná súťaž

Detailne
https://russkiymir.ru/news/262241/
https://russkiymir.ru/news/261985/
https://russkiymir.ru/publications/261873/
https://russkiymir.ru/news/261852/
img_1003-17-09-19-08-22_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8b%d0%b9-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d1%80
img_1043-17-09-19-08-22_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8b%d0%b9-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d1%80