Na pamiatku Alexandrovcov

03.01.2017 / Publikácie »

9 dní uplynulo od hroznej katastrofy, ktorá zobrala životy umelcov legendárneho speváckeho zboru Alexandrovcov. Na ich pamiatku uvádzame publikáciu z časopisu „SPOLU“ z roku 2015.

“Na konci septembra 2015 sa odohrala historická udalosť: stretnutie sólistov a hudobníkov zboru Alexandrova so študentmi súkromného gymnázia Petzvalova 4 v Košiciach.
Svetoznámy súbor navštevuje Slovensko nie je prvý rok, a medzi obyvateľmi sú tisíce ich fanúšikov, vstupenky na ich koncerty sú vypredané už dva týždne pred koncertom, mnoho fanúšikov cestuje stovky kilometrov len preto, aby počuli ich vykonávanie. Oni reprezentujú nielen Rusko, ale aj apelujú ku nášmu spoločnému slovanskému kolektívnemu podvedomie, často spievajú slovenské a české ľudové piesne.

Ich posledné turné bolo viac ako len koncertnom, oni symbolizujú verejnú diplomaciu, Veľvyslanectvo mieru a porozumenia medzi našimi národmi v týchto ťažkých časoch. Hrať s Aleksandrovcami považujú za česť nestarnúci hviezdy českej scény Helena Vondráčkova a Karel Gott.
V zbore vládne vojenská disciplína, nikdy sa nediskutuje o politike, spravidla nevystupujú s amatérskymi kolektívmi, so cťou slúžia lýre, ktorá sa zobrazuje na ich kostýmoch ako rozlišujúce označenie. A teraz, vďaka spoločným úsiliam riaditeľstva gymnázia a pomocou Veľvyslanectva Ruskej federácie, košickí študenti mali jedinečnú príležitosť hovoriť a spievať so slávnym tímom. Podľa Natalie Alexandrovny, vojenskí hudobníci počas dvoch hodín striedavo spievali a počúvali vokalistov zboru „Družba“ a spievali spolu s nimi. Mladí speváci a ich umelecká riaditeľka Lubov Gerusova pravdepodobne nikdy nemali takú trému. Predstavte si ich prekvapenie a uspokojenie, keď sa dozvedeli že odborní Ruskí hudobníci zostali potešení úrovňou “amatérskeho” zboru a ich hlasovým prejavom. Deti a učitelia dlho komunikovali pri čaji a káve, lúčili sa úprimne vyjadrujúc navzájom dobre pocity, s prihliadnutím na zachovanie vzťahov a ďalšie kontakty. Na záver radi pridáme nadšené slová Natalie: “Veľká vďaka za tieto radostne okamihy, ďakujeme za stretnutie!”

Autor článku – Stanislav Slabejcius.
alexandrovci-3

alexandrovci

alexandrovci-2