Slovensko je najlepším štátom pre milovníkov kníh

08.01.2017 / Aktuality » Vzdelávanie

infographic_best-and-worst-countries-for-book-lovers

V novembri minulého roka podla výsledkov výskumu americkej univerzity v Sirakuzach – Syracuse University School of Information Studies a na základe údajov z Online Computer Library Center Inc (OCLC) Slovensko sa stalo prvým v rebríčku štátov z najvyšším množstvom knižníc na počet obyvateľov. Infografika ukazuje, ktoré krajiny majú najväčší a najmenší počet knižníc na 100.000 obyvateľov. Podla všetkého Slovensko je rajom pre milovníkov kníh.

Ale knižnice nie sú len o knihách. Oni hrajú jednu zo zásadných úloh v sociálnej štruktúre spoločnosti. Poskytujú školenie gramotnosti pre bezdomovcov, ponúkajú cenný priestor pre zhromažďovanie občianskych skupín, a umožňujú prístup ku vzdelávacím zdrojom. Podľa docentky univerzity Jill Hurst-Wahl, “niektoré krajiny nemajú bohatú históriu knižníc a mnoho z ných nemajú ani bohatú históriu vzdelania.

Takže nie je to prekvapujúce, že existuje silná pozitívna korelácia medzi  množstvom knižníc a rebríčkami či indexmi vývoja, ako je index vzdelania v rámci Rozvojového programu OSN. Hurst-Wahl tiež konštatuje, že za rebríčkami sú skryté reálne príbehy
“Kultúrne inštitúcie sú pod útokom,” hovorí. “Čo štatistiky neukazujú – sú krajiny, kde sa knižnice ničia ako v Iraku a Sýrii”.
Hurst-Wahl dúfa, že otázky znázornene týmito rebríčkami by mohli zvýšiť povedomie o tragédiách, ktoré sa stále odohrávajú ale často nie sú odhalené v médiách.

Zdroj