BUSTA A. S. PUŠKINA NA SLOVANSKOM DVORE SLAVICA

12.06.2023 / Aktuality » Kultúra

Pri príležitosti prvého ročníka celoslovenskej umeleckej súťaže v prednese diel A. S. Puškina pod názvom „Puškinov deň“, bola na Slovanskom dvore Slavica v Alekšinciach pri Nitre odhalená busta tohto vynikajúceho ruského spisovateľa. Puškinov deň a odhalenie busty sa uskutočnilo 6. júna 2023, teda presne na 224. výročie narodenia A. S. Puškina (6. 6. 1799, Moskva) a na Deň ruského jazyka. Slávnostného odhalenia busty sa zúčastnili účastníci celoslovenskej umeleckej súťaže v prednese diel A. S. Puškina, autorka diela a zástupca Ruského veľvyslanectva v Bratislave.
Bustu navrhla a vytvorila slovenská maliarka a sochárka Zuzana Bodzíková z Klieštiny. Umelkyňa sa venuje maľovaniu od útleho detstva. Od šiestich rokov navštevovala ZUŠ Imra Weinera Kráľa v Považskej Bystrici. Potom vyštudovala na škole úžitkového výtvarníctva Jozefa Vydru v Bratislave. Pokračovala v štúdiu na pedagogickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, odbor učiteľstvo výtvarného umenia. Nedávno namaľovala pre Slovanský dvor Slavica obraz „Generácie obrodenia“, ktorý je umiestený v Pribinovej dvorane a zároveň bol použitý na obálku novej knihy Viktora Timuru- Generácie obrodenia.
Samotné dielo pozostáva z dvoch častí a to z voľnej priestorovej plastiky (busty) A. S. Puškina vytvorenej z bronzu a z kamenného podstavca. Na základe grafického návrhu autorky a hlineného modelu bola vyhotovená forma, pomocou ktorej bol vytvorený bronzový odliatok. Autorom formy a bronzového odliatku je Martin Pala z galérie Tri kamene. Podstavec je zo spišského travertínu. Spišský travertín má svoj nezameniteľný charakter a už oddávna sa vyznačoval svojou kvalitou. Preto bol často využívaný pri realizácii mnohých známych stavieb, sôch a obkladov verejných budov po celom Slovensku. Z tohto kameňa bola napríklad postavená mohyla M. R. Štefánika na Bradle. Travertínový podstavec má v hornej časti vyrytý podpis A. S. Puškina. Celé dielo je umiestnené pred pravým krídlom Pribinovej dvorany na Slovanskom dvore Slavica v Alekšinciach pri Nitre.
Miloš Zverina, Slavica