V septembri sa začína nový školský rok

01.09.2023 / Aktuality » Mladež

Na severnej pologuli zeme začína školská dochádzka pre deti vo väčšine krajín v septembri. Na južnej pologuli našej planéty sa škola v mnohých krajinách začínajú v apríli. Je to spôsobené zvláštnosťami ročných období našej planéty. Vo všetkých krajinách sa vzdelávaniu detí venuje veľká pozornosť.
Na Slovensku, keďže je 1. september štátnym sviatkom, školský rok začína 2. septembra. Ak tento deň pripadne na sobotu alebo nedeľu, potom nasledujúci pondelok.
Vzdelávanie detí v štátnych školách na Slovensku je až do skončenia štúdia bezplatné. V súkromných školách pripadá časť nákladov na plecia rodičov. Na Slovensku deti nastupujú do 1. ročníka od 6 rokov, ale štát zaviazal rodičov dávať deti do škôlok od 5 rokov, aby si deti zvykli na kolektív a získali sociálne zručnosti, ktoré sú potrebné na štúdium na škole. Ak dieťa nenavštevuje vyučovanie, hrozia rodičom pokutami alebo v krajnom prípade môžu dieťa rodičom odobrať a umiestniť ho do internátu. Štát sa stará o bezpečnosť detí počas školskej dochádzky. Na základných školách obedy deťom hradí štát. Štát sleduje kvalitu vzdelávania detí v školách systémom monitorov, ktoré musí absolvovať každé dieťa. Prvé 4 roky školskej dochádzky v základnej škole sú pre všetky deti spravidla rovnaké. Po 4. ročníku deti prechádzajú na druhý stupeň základnej školy, ktorý má 5 rokov vzdelávania. Systém stredných škôl na Slovensku je rôznorodý, všetko závisí od výsledkov štúdia dieťaťa a výsledkov prijímacích skúšok. Stredná škola má spravidla 4 roky a končí sa maturitou. Po jeho získaní môže mladý človek získať prácu, alebo urobiť prijímacie skúšky na vysokú školu. Slovensko uznáva vysokoškolské diplomy z európskych krajín v schengenskom priestore, takže veľa študentov odchádza po strednej škole do zahraničia a vysokoškolské vzdelanie získavajú práve v týchto krajinách.