Zaujať každé srdce: Rusko dnes oslavuje Deň učiteľov

05.10.2023 / Aktuality » Mladež

 

5. októbra 1966 sa v Paríži konala Mimoriadna medzivládna konferencia o postavení učiteľov. Potom sa určilo právne postavenie pracovníkov školstva. Bolo to zakotvené v „Odporúčaniach týkajúcich sa postavenia učiteľov“, ktoré podpísalo UNESCO a Medzinárodná organizácia práce.

Na pamiatku tejto udalosti bol ustanovený Svetový deň učiteľov. V Rusku však začali sviatok oslavovať o 29 rokov skôr. Najvyšší soviet ZSSR podpísal zodpovedajúci dekrét o ustanovení Dňa učiteľov 29. septembra 1965. Pred rozpadom Sovietskeho zväzu (a ešte nejaký čas po ňom) sa prvú októbrovú nedeľu gratulovalo pedagógom. Od roku 1994 sa Rusko rozhodlo oslavovať sviatok spolu so zvyškom sveta 5. októbra.

Učiteľ je jednou z najdôležitejších profesií. Títo ľudia potrebujú zaujať každé srdce, stať sa mentorom a priateľom každého dieťaťa. Nie je ľahké sprostredkovať údaje o predmete (internet to dokáže veľmi dobre), ale vysvetliť, učiť a zdieľať skúsenosti. V prípade potreby pomôže, podporí a niekedy sa len usmeje. Bohužiaľ, zavedením kopou ďalších povinností (niekedy učitelia robia v školách čokoľvek okrem pedagogiky) sa učitelia začali meniť na ľudí, ktorí len poskytujú vzdelávacie služby.

„Je načase pochopiť, že čím menej voľného času má učiteľ, tým viac je zaťažený najrôznejšími plánmi, správami, schôdzami, čím viac sa jeho duchovný svet vyprázdňuje, tým skôr príde fáza jeho života, keď učiteľovi už neostane nič, čo by dal svojim žiakom…“ – napísal klasik ruskej pedagogiky Vasilij Suchomlinskij.