Chcete cestovať do Ruska? Teraz je to oveľa jednoduchšie!

23.10.2023 / Aktuality » Cestovanie

Vybavte si víza z pohodlia domova bez pozvaní a ciest na konzulát!

Od 1. augusta 2023 môžu občania 55 krajín vrátane Slovenska cestovať do Ruska na základe elektronických víz. Za dva mesiace realizácie projektu túto možnosť využilo už viac ako 70 000 osôb.

Elektronické vízum umožňuje cudzincovi jednorazový 16-dňový pobyt na území Ruskej federácie za rôznymi účelmi. Neuplatňujú sa žiadne časové ani množstevné obmedzenia (žiadosť o nové vízum je možné podať okamžite po využití predchádzajúceho víza).

Takéto víza majú ďalšie zrejmé výhody:

– Na ich získanie nie je potrebné navštíviť konzulárne oddelenie veľvyslanectva. Víza sa vydávajú 24 hodín denne prostredníctvom internetu na špecializovanej webovej stránke Ministerstva zahraničných vecí Ruska (https://electronic-visa.kdmid.ru/) alebo prostredníctvom mobilnej aplikácie, platba sa uskutočňuje online, do pasu sa vízum nelepí;

– Flexibilný prístup pri určovaní doby platnosti víza: cestu trvajúcu do 16 dní je možné uskutočniť v ľubovoľnom termíne v priebehu 60 dní od udelenia elektronického víza. Je len potrebné, aby dátum vycestovania z Ruska nebol neskorší ako 60. deň od dátumu udelenia víza;

– Veľký zoznam účelov cesty do Ruskej federácie na základe takéhoto víza: návšteva alebo obchodná cesta, turistický pobyt, účasť na vedeckých, kultúrnych, spoločensko-politických, hospodárskych a športových podujatiach, realizácia príslušných vzťahov a kontaktov.

Dôrazne odporúčame, aby ste si elektronické víza vybavovali osobne, keďže využívanie služieb sprostredkovateľov prináša so sebou určité riziká spojené s poskytovaním osobných údajov tretím osobám, ktoré sa bezprostredne nezúčastňujú na poskytovaní služby. Okrem toho, ak nevyplňujete žiadosť osobne, môže sa stať, že oznámenie o priebehu a výsledku spracovania žiadosti nedostanete vôbec, alebo ho dostanete neskoro (oznámenia sa zasielajú na e-mailovú adresu žiadateľa aj do jeho konta v aplikácii).

Upozorňujeme, že žiadateľ je osobne zodpovedný za údaje uvedené v dotazníku, pričom ich nedbanlivé vyplnenie (sprostredkovateľmi) a v dôsledku toho kritické chyby v elektronickom víze sa môžu dokonca stať dôvodom na zamietnutie povolenia na prechod cudzinca cez štátnu hranicu Ruskej federácie.

Podrobné informácie ohľadom vybavovania elektronických víz spolu s odkazmi na všetky potrebné internetové stránky sú k dispozícii na webovej stránke Veľvyslanectva Ruskej federácie na Slovensku tak v ruštine https://slovakia.mid.ru/ru/consular-services/slovakiya/visa/kategorii_viz/edinaya_elektronnaya_viza/ ako aj v slovenčine https://slovakia.mid.ru/sk/konzularne_oddelenie_viza/viza/typy_viz/elektronick_v_zum/

Prajeme vám príjemné a užitočné cestovanie do Ruska!

Konzulárne oddelenie Veľvyslanectva Ruskej federácie v Slovenskej republike