Pozývame vás na výstavu venovanú životu spisovateľa Leva Tolstého v Jasnej Poľane

04.11.2023 / Aktuality » Rusko

Fotografické dokumenty zo zbierok múzea – šľachtického sídla Leva Tolstého sú prezentované v galérii aircraft v Bratislave.
2. novembra 2023 sa v galérii Aircraft Európského fondu slovanskej písomnosti a kultúry sa otvorila bannerová výstava v rusko-slovenskom jazyku „Svetlo Jasnej Poľany“, venovaná histórii múzea – šľachtickému sídlu Leva Tolstého v Jasnej Poľane.
Výstavu pripravili pracovníci Múzea Leva Tolstého za účasti EFSPiK a Filozofickej fakulty Univerzity Mateja Bela (Banská Bystrica).
Výstava je jedinečná v prezentovaných fotografiách, ktoré vznikli počas Tolstého života. Fotografie zobrazujú samotné šľachtické sídlo , jeho interiéry, krajinku, rodinu a hostí veľkého spisovateľa a obdobie vzniku múzea. Ďalšie fotografické dokumenty hovoria o histórii múzejného šľachtického sídla , ktorého prvou riaditeľkou a kurátorkou bola najmladšia dcéra Leva Nikolajeviča Alexandra Ľvovna.
Lev Nikolajevič sa narodil v Jasnaya Poľane kde aj prežil väčšinu svojho 82-ročného života. V Jasnej Poľane vytvoril väčšinu svojich diel, vrátane slávnych románov „Vojna a mier“ a „Anna Kareninová“. Tieto diela sú všeobecne známe a obľúbené po celom svete včítane aj Slovenska.
Výstava potrvá do 1. februára 2024 a je prístupná pre všetkých záujemcov a nachádza sa na adrese: Bratislava, Ivanská cesta 30/v od 8:00 do 15:00.

Stručný prehľad výstavy: https://youtu.be/T_9ewDmlFtE?si=PjeqfTbApQXFbBF