Blahoželáme k 20. výročiu folkovému súboru „Talica“!

10.11.2023 / Aktuality » Ruská pieseň

 

Folklórnu skupinu „Talica“ vytvorili v roku 1994 absolventi Moskovskej štátnej univerzity kultúry a hudby a Ruskej hudobnej akadémie Gnessin.
Laureát IV. medzinárodnej súťaže „Interfolk“, laureát V. celoruskej súťaže „Hlasy Ruska“. Repertoár skupiny zahŕňa ruské ľudové piesne z rôznych regiónov Ruska, kozácke, ukrajinské – v autentickom zvuku, ale aj v moderných popových aranžmánoch. Tiež svetlé, interaktívne kalendárne predstavenia, majstrovské kurzy ľudových nástrojov a detské hudobné vystúpenia. Repertoár skupiny obsahuje viac ako 300 skladieb. Kolektív sa vyznačuje tým, že pri tvorbe aranžmánov sa snaží zachovať tradície a krásu ruskej ľudovej hudby.
Spolupráca so Zväzom Rusov na Slovensku sa začala v roku 2015 na medzinárodnom festivale „Ruská pieseň nad Dunajom“ a okamžite prerástla do silného priateľstva. Diváci a účastníci festivalu sa jednoducho zamilovali do vokálnych krások a odvážneho hráča na harmoniku, ktorý tak srdečne a oduševnene predviedol ruské melódie.
Skupina a sólisti prišli na festival viackrát. A v roku 2019 bola hymna „Ruská pieseň“ napísaná ako darček pre náš festival. Autorkou hudby a textu je sólistka folklórnej skupiny „Talica“ Anna Skiba.
Folklórna skupina „Talica“ oslavuje 11. novembra 20. výročie! Jubilejný koncert ľudovej skupiny “DVADSADSAŤ ROKOV SME SPOLU S PIESŇAMI!” sa uskutoční 11. novembra v Moskve v Dome ruského zahraničia pomenovanom po A.I.Solženicynovi.

Úprimne prajeme kolektívu skupiny prosperitu, pevné zdravie, nové úspechy a všetko najlepšie!

Dúfame, že v našej plodnej spolupráci budeme čoskoro pokračovať!