Slávnostný novoročný stromček v Nitre

12.01.2024 / Aktuality »


Rád by som pohovorila o slávnostnom novoročnom stromčeku v Nitre, pretože práve odtiaľto sa na Slovensku začal sprievod nášho Deda Mzáza a Snehulienky.
Vianočný stromček v Nitre je sviatkom, ktorý sa stal tradičným. Tento rok sa na ňom stretlo viac ako šesťdesiat detí z rusky hovoriacej komunity. Najmladší účastníci vyzerali obzvlášť elegantne, pretože ich čakalo stretnutie so samotným Dedom Mrázom a jeho vnučkou, Snehulienkou! Mnohé deti sa už poznajú z letných táborov a iných stretnutí, bola to pre nich skvelá príležitosť komunikovať v ruštine a zaspomínať si na zábavné chvíle, ktoré spájali ich priateľstvo. Našli sa aj takí, ktorí prišli na sviatok prvýkrát. Išlo o deti zo Slovenska, Ruska, Ukrajiny, Moldavska a Bieloruska. Všetky deti a ich rodičov spojil ruský jazyk a na dovolenke sa všetci cítili v známom prostredí, slobodne a pohodlne.
Do Nitry prišli so svojím vystúpením umelci z Martina (organizácia Fonarik na čele s Valeriom Hočom). Minulý rok sa účastníkom novoročného stromčeku ich vystúpenie páčilo natoľko, že boli pozvaní aj tento rok. . Morálka hry „Slnečný zajačik“ / autorka Olga Gochová / bola poučná, všetci sme príliš ponorení do internetu a zabúdame, že skutočný život nie je v telefóne, ale v komunikácii s priateľmi a blízkymi.
Po sviatku rodičia poďakovali organizátorom za nezabudnuteľnú chuť detstva, ktorú cítili deti i dospelí. Všetkých potešili detské darčeky s cukríkmi „Medvedík“, „Červený mak“, „Veverička“ a iné.
Chcel by som poďakovať Dedovi Mrázovi (Ivan Zelenin) a Snehulienke (Daša Opanasenková)! Osobitné poďakovanie patrí Evgenu a Irine Furmanovým za ich pomoc pri zdobení javiska novoročnými doplnkami a, samozrejme, slová vďaky našej stálej organizátorke Uljane Galuevovej.
Podujatie sa uskutočnilo s finančnou podporou Fondu podpory kultúry národnostných menšín.

Predseda Zvazu Rusov na Slovensku Marina Halajiová