Zlatý vek ruskej kultúry – 8 sezóna.

24.01.2024 / Aktuality » Kultúra

Zlatý vek ruskej kultúry – 8 sezóna.

Kto je A.N. Ostrovský? Čo znamená „výnosné miesto“? Ktoré Ostrovského hry boli uvedené na javiskách slovenských divadiel? Prečo otázky svedomia, lásky, peňazí, ktoré spisovateľ položil divákovi v 19. storočí, nestratili na aktuálnosti? Čo si zvolí moderný človek: bezpečnú existenciu spojenú s potrebou prekračovať morálne normy alebo poctivú, no tvrdú prácu? Život s nemilovanou osobou pre pohodlie alebo čistý vzťah s chudobným, ale eticky „správnym“ partnerom?
Účastníkov literárno-divadelného stretnutia, ktoré sa konalo v priestrannej galérii AIRCRAFT v polovici decembra, čakali zaujímavé prednášky a akési psychologické pátrania, séria ťažkých otázok, na ktoré si musel odpovedať každý sám.
Občianske združenie „Ruslana“ v rámci svojho projektu „Zlatý vek ruskej kultúry“ spolu s Európskym fondom slovanskej písomnosti a kultúry (EFSPiK) zhromaždila milovníkov kultúry / a čo je obzvlášť potešujúce, najmä mladých / na programe venovaný dielu A.N Ostrovského, ktorého dvestoročnicu sme oslávili v roku 2023.
S uvítacím príhovorom sa študentom prihovoril prezident EFSPiK prof. I.I. Bondarenko. V interaktívnom rozhovore sa mládež dozvedela nielen fakty z Ostrovského života, ale museli odpovedať aj na otázky o divadelnej histórii Slovenska (napríklad koľko rokov má Slovenské národné divadlo, aké staré je neprofesionálne ľudové divadlo a kde vzniklo?)
Tento rok dali organizátori projektu možnosť zapojiť sa do podujatia online. Vďaka tomu mohli účastníci „navštíviť“ virtuálnu exkurziu Štátneho pamätníka a prírodného múzea-rezervácie A.N. Ostrovského “Sčelykovo”, ktorý sa nachádza v regióne Kostroma v Ruskej federácii a dozvedieť sa veľa zaujímavých vecí od vedeckého tajomníka múzea N.S. Tugarinovej a vedúcej oddelenia „Dom A.N. Ostrovského” L.A. Černovej. Ukazuje sa, že vlasť Snehulienky sa nachádza v Sčelykovo / a nie v Kostrome, ako sme si mysleli /. A to všetko preto, že práve tu, na svojom panstve, prišiel Alexander Nikolajevič Ostrovskij s rozprávkou o snežnom dievčatku Snehulienke. Neskôr sa stala symbolom Nového roka spolu s Dedom Mrázom.
Najpôsobivejším podujatím stretnutia bolo nepochybne predstavenie mládežníckeho divadla Break. „Výnosné miesto“ od A.N. Ostrovského odznelo v slovenskom jazyku, plné humoru, emócií, hudby, piesní a tanca. Mladí herci zaujali divákov a nepustili záujem až do samého konca predstavenia.
Záujem o podujatia „Zlatý vek “ k veľkej radosti organizátorov neustále rastie. Nie každý sa mohol zúčastniť premiérových vystúpení. Nie je však dôvod na rozhorčenie, veď na budúci rok sa budeme môcť vidieť na repríze týchto vysúpení!
Projekt „Zlatý vek ruskej kultúry“ sa realizuje s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín na Slovensku.