Oslava Maslenice v Bratislave

24.03.2024 / Aktuality » Tradície

 

Ach, priatelia, akej veselej oslavy som sa zúčastnila minulú sobotu v Bratislave! Bolo to len šťastie, že som sa náhodou dostala na Maslenicu. Našu skutočnú, pravoslávnu Maslenicu! Zorganizovali a zrealizovali ju členovia bratislavskej organizácie Zväzu Rusov na Slovensku – ktorej predsedníčkou a hlavnou organizátorkou sviatku bola Marina Mattieligová, Anna Pirogová – moderátorka programu, veselá rozprávačka, majsterka všetkých masleničých atribútov a hlavná dekoratérka. Jej verný asistent – vnuk Sergej Pirogov, video a zvukový inžinier. Speváci – kozáčka Nadežda Bulanova a speváčka Valeria Melnikova. Veľkorysými a veselými hosťami sviatku boli Bielorusi – hráč na akordeón Ivan a jeho manželka – speváčka Valentina Zeleninová, ich priatelia, úžasní speváci a vtipkári Vitalij a Elena Chalejkoví, ako aj Timofej a Uľjana, Maria, Tatiana a v skutočnosti , všetci prítomní. Inna Viktorovna Kuznetsova, kultúrna atašé Veľvyslanectva Ruskej federácie, ako aj Fond na podporu rozvoja kultúry národnostných menšín Slovenskej republiky KULTMINOR, pomohli organizovať a podporiť podujatie. Od nás, účastníkov a hostí Maslenice – veľká im vďaka a poklona !

Ach, priatelia, aké dobroty tam boli! Všetko domáce, vyrobené rukami našich bratislavských gazdiniek, bolo jednoducho vynikajúce. Tu je len časť toho, čo som mala to šťastie vyskúšať: (Nemala som šťastie preto, že by som toho nemala dosť (čo že to hovoríš! Všetkého bolo dosť), ale jednoducho preto, že sa mi to už nezmestilo do žalúdka!) Takže – palacinky na každý vkus, pre širokú škálu receptov a so širokou škálou náplní – so zemiakmi a hubami, s vajcami a cibuľou, s mäsom, s rybami, s kaviárom, s kyslou smotanou, s džemom, s čokoládou a tak ďalej a tak ďalej. Potom v celej svojej kráse a nádhere – bieloruské zemiakové placky , buchty, koláče s kyslou kapustou, mäso a iné plnky, obrovský lahodný koláč z ľahkého, vzdušného kysnutého cesta s medvedím cesnakom, kopa všetkých druhov nátierok a šalátov, káva, čaj, víno a silné nápoje (všetko s mierou, samozrejme), nie je možné vymenovať všetko. Ako píšem, až slinky mi tečú!
Ale to je takpovediac pre telo. Ale aké potešenie mi priniesol sviatok pre dušu! Všetci zhromaždení boli dobrosrdeční, chýbalo im toto stretnutie, ruská komunikácia, pesničky a vtipy po zime, po Covidoch atď. A potom nám Bratislavčania dopriali takýto sviatok! Marina a Annuška hovorili o tradíciách Maslenice, Anna spievala ruské piesne a vtipy o Maslenici a dievčatá v národných krojoch vítali sviatok jari. A veselí, priateľskí Bielorusi nám ukázali svoje zvyky na Maslenicu, naučili nás prvky bieloruského ľudového tanca, dokonca nás obdarovali pesničkami, ktoré sme si s radosťou zaspievali na harmonike, zahrali spolu pramienok a potom bol ruský tanec za sprievodu spevu hlasitej kozáckej dievčiny Nadeždy. Všade som sa snažila prísť načas a zúčastniť sa, no moje nohy to nevydržali a musel som tancovať sediac na stoličke. Ukázalo sa, že je to skutočná Maslenica, iba bez pästných súbojov a bez toho, aby sme obsadili zasnežené mesto (pre nedostatok bojovníkov a snehu).
Všetci odchádzali domov veselí, najedení palaciniek s najrôznejšími prílohami, šťastní a veľmi vďační účastníkom a organizátorom programu a celého sviatku.
Svoj dojem chcem teda ukončiť slovami vďaky všetkým našim úžasným organizátorom, spevákom, našim gazdinám, našim bieloruským priateľom, kultúrnemu atašé Veľvyslanectva Ruska na Slovensku, Fondu na podporu kultúry národnostných menšín na Slovensku!
VŠETKÝM VEĽMI PEKNE ĎAKUJEME!
Oľga Goch