Stretnutie s autorkou knihy “My sa hráme” Oľgou Goch v Bratislave

24.03.2024 / Aktuality » Kultúra

Dňa 18.3.2024 sa uskutočnilo stretnutie žiakov súkromnej rusko-slovenskej školy v Bratislave s autorkou kníh “Hráme sa” a “Sladká jahoda” Oľgou Goch. Toto stretnutie bolo predtým oznámené na našej webovej stránke. Autorka týchto kníh porozprávala žiakom a učiteľom o svojej nedávno vydanej knihe „Sladká jahoda“ a tým, ktorí si to želali, venovala niekoľko kníh s podpismi, ale väčšinu času venovala detskej knihe „Hráme sa“ určenej pre domáce čítanie deťom v predškolskom veku, keďže vzbudilo veľký záujem u detí základných škôl.
Stretnutie bolo veľmi zaujímavé. Takto o tom hovorila aj samotná autorka kníh.
„Ponáhľam sa podeliť o svoje dojmy zo stretnutia so žiakmi vynikajúcej rusko-slovenskej školy v bratislavskej Petržalke. Atmosféra tam bola veľmi dobrá! Deti a ich učiteľka Nadežda Valerievna ma srdečne a radostne pozdravili. Deti sa na mňa najskôr pozerali s veľkou zvedavosťou a premýšľali, čo odo mňa môžu očakávať. Potom sme sa zoznámili. Nadežda Valerievna im o mne porozprávala, pripomenula im moju knihu a požiadala žiakov, aby mi položili otázky. A potom sa všetci vzchopili! Otázky sa sypali ako hrach z vreca. Nestihla som im odpovedať. Potom sa medzi nami začal taký nenútený, no búrlivý rozhovor, že som neustále otáčala hlavou na všetky strany – žiaci medzi sebou súťažili, aby sa podelili o svoje dojmy, porozprávali o svojich domácich miláčikoch, o starých rodičoch, pýtali sa ma na vnúčatá, na domácich miláčikov. Bolo to zábavné a veselé! Nadežda Valerievna požiadala deti, aby nakreslili niečo na základe mojich básní z knihy, a ja som požiadala, ak je to možné, aby ma nakreslili, keďže v knihe nebola žiadna moja fotografia… Výsledkom bolo, že som mala v rukách dvadsaťjeden kresieb, z toho šestnásť bolo mojich portrétov!!! Srdečná vďaka vám!
Ani si neviete predstaviť, ako veľmi som si užila túto návštevu! Žiaci sú veľmi priateľskí, zvedaví a usilovní. Spievali sme si s nimi pesničky z knižky, čítali básničky a rátali riekanky. Prečítali sme básničku pre pani učiteľku Zuzanku. Potom sme sa s nimi spolu odfotili a oni mi spolu s Nadeždou Valerievnou dali bonbonieru. Potom museli žiaci pokračovať v štúdiu a ja som sa musela ponáhľať na nové stretnutie, ale tentoraz do Košíc.
Chcela by som osloviť svojich čitateľov, žiakov základných škôl na ulici. Hrobákova 11, Bratislava: „Chlapci a dievčatá, túto bonbonieru si zatiaľ odložím. O niečo neskôr, keď k nám prídu na návštevu naše vnučky, položíme s ujom Valerom na stôl samovar, krásne poháre, jahodový koláč a otvoríme bonboniéru. Potom im podrobne poviem o našom stretnutí a ukážem im všetky vaše kresby! Medzitým sa svedomite a dobre učte, veľa čítajte a prechádzajte sa po parku a po dvore. A buďte tiež priateľskí! A pokúsim sa k vám ešte niekedy prísť, ale zatiaľ sa pozriem na vaše kresby, ktoré sú všetky uložené v samostatnom priečinku, a spomeniem si na vás, moji slávni školáci!
Vaša Olga Goch