28. marca oslavuje Slovensko Deň učiteľov

28.03.2024 / Aktuality » Mladež


28. marca oslavuje Slovensko Deň učiteľov. Mnohí príslušníci našej národnostnej menšiny, ale aj priatelia a milovníci ruského jazyka pôsobia ako učitelia a vychovávatelia. Dnes im chceme zablahoželať k ich profesionálnemu sviatku!
Len si pomyslite: od troch rokov sa o nás starajú najskôr v škôlke učiteľky a od šiestich do 18 rokov naši učitelia a mentori. Tí, ktorí pokračujú v ďalšom štúdiu, získajú vysokoškolské vzdelanie, získavajú vedomosti prostredníctvom špičkových učiteľov až do veku 25 rokov.
Celý ten čas sú s nami naši učitelia! V škôlke a škole nachádzajú svoj vlastný prístup ku každému dieťaťu, svoj „kľúč“, aby v deťoch objavovali a rozvíjali ich individualitu, svoje schopnosti a talenty založené prírodou. Toto je úloha učiteľa. Toto je jeho obrovská práca a nielen práca. Vyžaduje si to nielen odborné vzdelanie a erudíciu, ale aj občiansku zodpovednosť, obrovskú trpezlivosť, vôľu a veľkú lásku k deťom a k svojmu povolaniu. Pre deti je učiteľ vždy príkladom. Vo výchove, v správaní, v obliekaní, v zvládnutí svojho učiva. Učiteľ musí dieťa nielen učiť, odovzdávať mu svoje vedomosti, ale ho aj zaujať a niekedy ho prinútiť študovať.
O učiteľoch a škole bolo napísaných veľa kníh, básní a piesní. O učiteľoch bolo natočených aj veľa úžasných filmov, ktoré často a s láskou recenzujeme, medzi nimi „Obecná škola“, „Škola základ života “, „Vyšší princíp“, „Učiteľka“, a mnoho, mnoho ďalších. Každá generácia má svojich hrdinov, svoje filmy. Filmy o učiteľovi však vždy nesú jednu črtu, ktorá spája všetky časy – učiteľ je príkladom pre deti, vždy zostáva občanom a svoju povinnosť si vždy plní zodpovedne.
Ako malý darček sme pre vás umiestnili báseň Georgia Polonského „Žeriavia pieseň“ z filmu „Dožijeme sa pondelka“

Может быть, пора угомониться,
Но я, грешным делом, не люблю
Поговорку, что иметь синицу
Лучше, чем грустить по журавлю.
Я стою, машу ему, как другу,
Хочется мне думать про него,
Будто улетает он не к югу,
А в долину детства моего.

Пусть над нашей школой он покружит,
Благодарный передаст привет,
Пусть посмотрит, всё ли ещё служит
Старый наш учитель или нет.
Мы его не слушались, повесы,
Он же становился всё белей.
Помню, как любил он у Бернеса
Песню всё про тех же журавлей.

Помню, мы затихли средь урока:
Плыл в окошке белый клин вдали.
Видимо, надеждой и упрёком
Служат человеку журавли.

Ďakujeme vám, naši milí učitelia, za vašu prácu, za vašu starostlivosť, za vašu materinskú lásku k našim deťom! Blahoželáme vám k vašej profesionálnemu sviatku a prajeme vám zdravie, viac úsmevov, úspechov a radostných udalostí v živote!