Mestami Slovenska sa prešla 9. sezóna „Zlatého veku ruskej kultúry“.

23.04.2024 / Aktuality » Zlaté storočie

Tento projekt sa stal akousi „vizitkou“ občianskeho združenia „Ruslana“ / mesto Martin/. Každoročné hudobno-poetické kultúrne stretnutia venované ruskému umeniu a literatúre XVIII. – XIX storočia vykonáva občianske združenie Ruslana / mesto Martin, Lipovec / od roku 2015. Tento rok sa koná už deviata sezóna.
Premiéra sa uskutočnila v decembri 2023 v Európskom fonde slovanskej písomnosti a kultúry v Bratislave. Podujatie vyvolalo veľký záujem. Viac o premiére sme písali tu https://zvazrusov.sk/?p=10887&lang=ru a https://ruslana.zvazrusov.sk/ru/predlagaem-posmotret-videoklip-vosmogo-sezona-proekta-zolotoi-vek- ruská kultúra/
Preto na prvých reprízach v januári 2024 sme sa opäť stretli v pohostinných priestoroch Európskeho fondu slovanskej písomnosti a kultúry /EFSPiK/ v Bratislave. V interaktívnom rozhovore s prezidentom EFSPiK prof. Igorom Ivanovičom Bondarenkom sa účastníci stretnutia dozvedeli nielen fakty zo života a diela Alexandra Nikolajeviča Ostrovského, ale museli odpovedať aj na otázky o divadelnej histórii Slovenska. Okrem tohovšetci zúčasnení mohli „navštíviť“ virtuálnu exkurziu do Štátneho pamätníka a prírodného múzea-rezervácie A.N. Ostrovského “Ščelykovo”, ktorý sa nachádza v regióne Kostroma v Ruskej federácii a dozvedieť sa veľa zaujímavých vecí od vedeckej tajomníčky múzea Niny Semionovny Tugarinej a vedúcej oddelenia “Dom A.N. Ostrovského” Ljubovi Alexandrovny Černovej.
Najpôsobivejším podujatím našich stretnutí bolo nepochybne predstavenie mládežníckeho divadla Break. „Výnosné miesto“ N. Ostrovského /v režisérskej vízii Michala Tomasiho/ bola uvedená v slovenskom jazyku, plná drámy, humoru, emócií a hudby. Mladí herci zaujali divákov až do samého konca predstavenia.

Vo februári bolo predstavenie uvedené v historických priestoroch Sobášneho paláca v Bytči . A v marci si vystúpenie konečne mohli pozrieť milovníci kultúry z regiónu Turiec. Na domácej scéne kultúrneho domu v Lipovci sa odohrala dlhoočakávaná premiéra. Publikum so skutočným záujmom prežívalo spolu s umelcami vývoj udalostí a rozuzlenie hry. A po skončení predstavenia diskutovali o tom, čo videli, delili sa o svoje dojmy, ďakovali umelcom a organizátorom.
15.4.2024 v gymnáziu Andrej Vrábla v Leviciach sa uskutočnilo záverečné stretnutie v rámci projektu „Zlatý vek ruskej kultúry“.
Tentoraz boli účastníkmi študenti gymnázia A. Vrábla z Levíc.
Pred začiatkom hlavného podujatia  metodička EFSPiK Natalia Gennadievna Chumak predstavila prítomným vynikajúcich predstaviteľov „zlatého veku ruskej kultúry“. Organickým doplnením príbehu bola výstava fotografií a ilustrácií z 18. – 19. storočia. A opäť herci študentského divadla “Break” ponorili prítomných do zložitých morálnych skúseností a vnútorného boja hlavnej postavy hry – Vasilija Žadova. Mladí javiskoví majstri dokázali sprostredkovať zložitosť jeho vnútorného sveta a prinútili publikum premýšľať o ťažkej voľbe: žiť čestne alebo „ako ľudia žijú“.
Bolo to neuveriteľné ponorenie sa do sveta ruskej klasiky. Na konci podujatia sa žiaci s odchodom neponáhľali. Dlho hovorili o tom, čo by urobili na mieste hrdinu, potom komunikovali s hercami a zdieľali svoje dojmy a emócie.
Ďakujeme všetkým, ktorí sa podieľali na projekte a dúfame, že sa s vami stretneme v jubilejnom 10. ročníku „Zlatého veku“!