V Košiciach sa konal Puškinov festival venovaný Puškinovým narodeninám.

09.06.2024 / Aktuality » Mladež

225. výročie Alexandra Puškina

V Košiciach (Slovensko) sa konal 10. ročník Puškinových slávností venovaný 225. výročiu Alexandra Puškina. Organizátorom bol Zväz Rusov Košice (predsedníčka Natália Dostovalová). Podujatia sa zúčastnilo žiakov a študentov Košického a Prešovského kraja, spolu 95 milovníkov poézie.
Účastníkom boli predstavené dve výstavy: Obraz Puškina v kine (zabezpečilo Veľvyslanectvo Ruskej federácie v SR) a výstava detských kresieb Môj Puškin na tému Puškinových rozprávok. Súčasťou výstavy boli kreatívne práce mladých umelcov z rôznych škôl.
Podujatie pokračovalo príhovorom Tatiany Ponickej, ktorá porozprávala o tom, ako sa oslavuje Puškinov deň v Rusku, o Slovanskom múzeu A.S. Puškina v Brodzanoch a zaželala všetkým slovenským čitateľom veľa úspechov pri štúdiu života a diela Puškina!
Potom boli narodeninové gratulácie „osobne“ Alexandrovi Sergejevičovi Puškinovi. Čítali sa mu básne a spievala sa pieseň „Karavaj“. Každá delegácia sa chcela odfotiť so „živým“ Puškinom! Dobre, že boli dvaja! Úlohy Puškina sa zhostili študenti košického gymnázia.
V rámci koncertu sa na pódiu objavili mladí umelci, ktorí spievali, čítali poéziu a robili moderátorov. Svetlou súčasťou podujatia bolo vystúpenie Ljubov Gerusovej, sólistu duetu „Vyšivanka“, vedúcej vokálneho súboru „Družba“. P.Gerusová usporiadala workshop s účastníkmi festivalu, kde sa mladí ľudia učili a predvádzali piesne „Podmoskovné večera“, „Žiariavy“, „Môj sused“, „Želáme vám“ a ďalšie.
Slová vďaky a potlesku boli adresované prítomným učiteľom ruského jazyka, ktorí dostali darčeky so sladkosťami k čaju.
A na záver sa účastníci festivalu sa naučili ruské ľudové hry a zúčastnili sa ich. Znela veselá hudba, znel mladý smiech, menili sa hry: „Koliesko“, Laduški, kované reťaze, „Potôčik“, „Pokazený telefón“.
Na záver tvorivej časti organizátori pozvali účastníkov festivalu na čajový večierok. Hosťom boli odovzdané diplomy a knihy.

Natalia Dostovalova,
predseda Zväzu Rusov Košice
Košice, 6. júna 2024