Deň Puškina v Michalovciach

11.06.2024 / Aktuality » Mladež

6. júna 1799 sa narodil Alexander Sergejevič Puškin – klasik ruskej literatúry a tvorca moderného ruského literárneho jazyka.
V Gymnáziu Pavla Horova je veľa milovníkov ruskej poézie a prózy, ktorí sa každoročne zúčastňujú súťaže Ruské slovo. Tento rok sme sa rozhodli zorganizovať pre nich Puškinov deň a načasovať ho tak, aby pripadol na 225. výročie narodenia veľkého básnika.
Na našu slávnosť sme pozvali žiakov 1. základnej školy pomenovanej po T.Y. Moussonovi, 2. a 6. základnej školy, s ktorými udržiavame priateľské vzťahy a spolupracujeme.
Riaditeľ školy pán Matej Starjak predniesol účastníkom podujatia uvítací príhovor.
Hudobno-poetickú časť sviatku otvorili zvuky klavíra v podaní učiteľa súkromnej umeleckej školy “Talent-um” Martina Pado. Študenti nášho gymnázia predviedli romance „Miloval som ťa“ – hymnus na milovanú ženu – jednu z najobľúbenejších romancí dvadsiateho storočia a „Zimný večer“.
Účastníci podujatia sa oboznámili s prezentáciou faktov o živote a diele A.S. Puškina. Potom sme sa ponorili do sveta Puškinových rozprávok: „Príbeh cára Saltana“, „Príbeh o rybárovi a rybe“, ktoré predstavujú súhrn múdrosti a duchovného dedičstva ruského ľudu.
Hostia nášho sviatku sa zoznámili s Puškinovým literárnym múzeom v Brodzianoch, jediným múzeom v zahraničí mimo Ruska, ktoré naši študenti tento rok navštívili. Druhá časť programu sa konala v malom altánku, kde naši žiaci predviedli divadelné predstavenie „Eugen Onegin“. Puškinove básne zazneli aj v podaní našich žiakov.
Puškinský sviatok bol úspešný! Stretnutie s Puškinom sa nieslo v úprimnej, priateľskej atmosfére, s výbornými výkonmi čitateľov a spevákov. Všetko najlepšie k narodeninám, Alexander Sergejevič Puškin!

Mgr. Liubov Žolnova, učiteľka ruského jazyka
Gymnázium Pavla Horova, Michalovce