Do celosvetového projektu Totálny diktát sa zapojili aj Martinčania

08.04.2017 / Aktuality » Ruština

Dnes do Turčianskej knižnice v Martine prišli tí, ktorí máju záujem o spisovný ruský jazyk a chceli si preveriť svoje znalosti z ruštiny. Účasťou v akcii TOTÁLNY DIKTÁT sa zapojili do celosvetového projektu, ktorý skoro súčasne len s rozdielom v časových pásmach prebieha na 6 kontinentoch, v 71 štátoch a 870 mestách.

Zabezpečiť pre také veľké množstvo účastníkov po celom svete zaujímavý fleš-mob, bezchybne skoordinovaný v čase, vôbec nie je problém pre organizátorov z Novosibirskej Univerzity. Pomáhajú im v tom stovky volonterov a rýchlostný internet. Mimo Ruska v zahraničí je toto podujatie určené nielen pre Rusov, ale pre všetkých, ktorí sa zaujímajú o ruštinu, bez rozdielu veku a vzdelania. Hlavnou myšlienkou tejto akcie je podporovať v ľuďoch záujem o spisovný ruský jazyk.

Podla štatistik po-ruský dnes hovori viac ako 200 miliónov ludi, pritom 60 miliónov rusky hovoriacich žijú mimo Ruskej Federácie.

Ďakujeme všetkým zúčastneným a Turčianskej knižnici v Martine za priestory a podporu v uskutočnení akcie.

Na stránke Novosibirskej štátnej univerzity nájdete fotoreportáž o tom, ako  dnes písali diktát vo vlakoch, lietadlách súčasne aj v nektorých mestách Ruska.