Slovenský tím na III. Svetových hrach mladých krajanov v Kazani

27.05.2017 / Aktuality » Fotoalbum

V Kazani sa v dňoch 14. až 20. mája 2017 konali III. Svetové hry mladých krajanov. Zúčastnili sa na ňom mládežníci zo 49 krajín /asi 600 osôb/, z Ázie, Európy, Afriky a severnej Ameriky. Zastupovali rôzne kultúry, ale všetci mali jedno spoločné – lásku k historickej vlasti svojich predkov a schopnosť komunikovať v ruštine.
Miesto konania nebolo zvolené náhodne. Kazaň, hlavné mesto republiky Tatarstan, je tretie najväčšie mesto Ruskej federácie, často s prívlastkom hlavné mesto športu.
Našej duši a očiam sa otvoril nádherný pohľad, zahrňujúci ruskú šíravu aj východný kolorit. „Keď sme organizovali tieto hry prvý raz“, povedala pri zahájení prezidentka Ruskej federácie školského športu bývalá krasokorčuliarka, trojnásobná olympijská víťazka a desaťnásobná majsterka sveta Irina Rodninovová – „mali sme veľkú trému. No práve vtedy sme si uvedomili, že hry je potrebné uskutočniť. Sme za to povďační Soči /mestu kde sa konali 1. a 2. hry v r. 2015 a 2016/. Dnes ďakujeme Kazani. Som bývalá úspešná športovkyňa a musím Vám povedať, že každý z nás v živote musí prejsť cez svoje zápolenia, víťazstvá a dosiahnuté výsledky. A tieto hry Vám dávajú takúto možnosť. Želám Vám prežitie zaujímavých dní pri súťažení a to najhlavnejšie, získanie priateľov“.

Program III. Svet. hier zahŕňal aj súťaže v šiestich populárnych športoch. Basketbal /3×3/, mini futbal, volejbal, šach, stolný tenis a plávanie. Slovenský tím sa skladal z ôsmich chlapcov a dvoch dievčat. Zapojili sa do súťaží vo futbale, šachu a v stolnom tenise. Športové súťaženie trvalo 4 dni. V Kvalifikačnej skupine nestačili naši futbalisti len na tých najsilnejších. Prehrali dva zápasy, s Ruskom 1:2 a Tadžikistanom 1:3, ale 6x vyhrali. Porazili družstvá Južného Osetska, Kanady, Turkménska, Estónska, Litvy a Ukrajiny. Veková hranica hráčov bola do 15 rokov, pritom za naše družstvo hral aj ešte len 10-ročný Matúš Korbačka. Mladý tím zo Slovenska obsadil pekné 6. miesto z 15-tich družstiev. Chlapci si zaslúžia pochvalu. Poďakovanie patrí aj trénerovi martinského futbalového klubu Fomat, Milanovi Paliderovi za ich prípravu a vedenie pri zápasoch. Príjemným prekvapením bola hra a dosiahnuté výsledky Aničky Kharčenkovej v šachu. Po krátkej, len dvojtýždňovej príprave dosiahla v zápasoch so skúsenejšími súperkami 65 % úspešnosť. Š ikuľka!

V súťaži „vizitiek“, kde bolo potrebné stručne predstaviť svoju krajinu, nás zastupovali Xénia Osipovová, Anička Kharčenková, Matúš Korbačka, Tomáš Mondočko a Martin Ruttkaj. Ich vystúpenie odmenili búrlivým potleskom diváci, aj členovia poroty. Za vytvorenie videoklipu o Slovensku patrí poďakovanie Larise Bučko, za choreografiu tanečnej vložky zasa Eve Záborskej, pedagogičke Súkromného hudobno-dramatického konzervatória v Martine.

Usporiadatelia do programu hier, okrem mládežníckych športových súťaží, zahrnuli aj rôzne kultúrne a vzdelávacie akcie: slávnostné zahájenie, Deň tatárskej kultúry, rôzne výlety. Program Svetových hier už tradične začal uctením hrdinov Veľkej vlasteneckej vojny položením kvetov k pamätníku v Parku víťazstva.

Počas celého trvania festivalu sa mladým krajanom obetavo venovali dobrovoľníci v rámci programu „Veľvyslanci ruského jazyka vo svete“. Sympatické, pre vec zapálené dievčatá z Puškinovho inštitútu v Moskve zábavou a hrami odhaľovali deťom svet ruského jazyka a kultúry, oboznamovali s možnosťami štúdia v Rusku. Pre účastníkov festivalu pripravil Puškinov inštitút aj vedomostnú súťaž: Dialógy v ruštine. Tu si mladí športovci otestovali svoje znalosti z ruskej kultúry, literatúry, histórie, zemepisu a ruského jazyka.

Mladý kolektív zo Slovenska prežil nezabudnuteľných sedem dní v kruhu priateľov v pohostinnej Kazani v atmosfére pokoja, láskavosti, úcty a vzájomnej podpory. Skladám poklonu všetkým organizátorom a pracovníkom podieľajúcim sa na tomto úspešnom priebehu festivalu Svetové hry mladých krajanov. Odviedli vynikajúcu a profesionálnu prácu. Za umožnenie našej účasti na tomto podujatí patrí poďakovanie organizáciám Rossotrudničestvo a Ruskému centru vedy a kultúry v Bratislave. Podporu a pomoc nám poskytli aj Zväz Rusov na Slovensku, mesto Martin, futbalový klub Fomat, o. z. Ruslana, rodičia zúčastnených detí.

V závere chcem zdôrazniť, že hlavným zmyslom festivalu Svetových hier mladých krajanov nie sú športové víťazstvá, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Hlavnou myšlienkou akcie je zoznámenie detí z rôznych častí sveta s vlasťou svojich predkov, zoznámiť sa s jej kultúrou, aby poznali korene svojho bytia, cítili, že tu sú tiež doma a radi, ochotne ju v ťažkých časoch podporili. Nájsť veľa nových priateľov, precítiť energiu sily a jednoty. Veď nepoznané v podvedomí vytvára strach a nedôveru. Kultúra, umenie a a šport nepoznajú žiadne hranice a preto ľudí, obzvlášť mladých, spájajú.