Fórum mládežníckeho vzdelávania BaltArtek

12.09.2018 / Aktuality » Fotoalbum

Dňa 9.-16. augusta 2018 sa uskutočnilo medzinárodné fórum mládežníckeho vzdelávania BaltArtek v Svetlogorsku, ktoré združilo viac ako 300 mladých krajanov zo 70 krajín sveta.

Ešte predtým, než som sa zúčastnila Baltarteku, som nemala vôbec predstavu, čo tam budeme robiť. Veľmi ma to prekvapilo, pretože to malo naozaj vysokú úroveň. Stretlo sa tam veľa mladých ľudí, ktorým naozaj záleží na budúcnosti Ruska a mali ochotu pre to aj niečo spraviť. Som rada, že spolu s mojou kamarátkou Mirkou som mohla byť súčasťou niečoho tak veľkého.

Poslaním fóra bolo vytvoriť obraz Ruska a podporovať jednotu krajanov. Usporiadali ho na základe pokynov ruského prezidenta. Partnermi fóra sú ruské ministerstvo zahraničných vecí, agentúra pre Spoločenstvo nezávislých štátov, baltickú federatívnu univerzitu Immanuela Kanta a nadáciu Future Team.

Pre mňa ako Slovenku to bol veľký zážitok, pretože na Slovensku takéto akcie, kde sa môže angažovať mládež nepoznám. Každý mohol vyjadriť svoj názor k rôznym problematikám Ruska a následne ho aj predstaviť pred ostatnými. Každý deň sme mali zaujímavé prednášky, či už od našich lektorov, alebo iných významných ľudí. Mali sme sa možnosť stretnúť s oficiálnou predstaviteľkou ministerstva zahraničných vecí Ruska Mariou Zakharovou, generálom Alexandrom Fominym, námestníkom ministra obrany Ruskej federácie a kozmonautom Sergejom Revinym. Všetci rečníci otvorene a láskavo odpovedali na naše otázky.

Po vypočutí rôznych prednášok sme si mohli vybrať problematiku, ktorá nás najviac zaujala a potom sme sa rozdelili na skupiny, v ktorých sa stretli ľudí s rovnakými záujmami a názormi. Na tomto fóre vzniklo veľa nových projektov, ktoré môžu mať veľký potenciál. O jeden sme sa pokúsili aj my. Mirka prišla s nápadom ako predstaviť aj ostatným štátom Rusko…. Tak veľmi ju to nadchlo, že na tom pracovala dokonca aj večer, kvôli tomu nemohla ani spať….

Som veľmi vďačná, za túto príležitosť a za to, že sme mohli spoznať veľa mladých ľudí z rôznych kútov sveta a podeliť sa s nimi o naše názory.

Autor textu: Viktória Barbuščaková, 17 r,
OZ Ruslana /Martin/.