Slovenskí študenti navštívili Petrohrad v rámci projektu “Здравствуй, Россия!”

20.09.2018 / Aktuality » Mladež

19.-25. augusta 2018 deväť mladých ľudí – víťazov súťaže „Ruské slovo“ v Košiciach a finalistov festivalu „Ruská pieseň nad Dunajom“ v Trenčianskych Tepliciach mali česť vycestovať do Sankt-Peterburgu a zúčastniť sa tak projektu «Здравствуй, Россия!». Projekt realizuje Federálna agentúra pre medzinárodnú spoluprácu /Россотрудничество/ mladých krajanov, žijúcich mimo Ruska a mladých ľudí – víťazov súťaži a olympiád v ruskom jazyku.

Účastníci zájazdu podedili sa so svojimi zážitkami od návštevy slávneho ruského mesta, ktoré publikujeme nižšie.

“Naši študenti strávili šesť nezabudnuteľných dni v kruhu priateľov. Celkovo do Sankt-Peterburgu pricestovalo 300 mladých ľudí z 25 krajín Európy, Ázie a Afriky. Všetkých spojila láska k Rusku, jeho jazyku a kultúre.

V programe exkurzií sme mali poznávací autobusový zájazd po Sankt-Peterburgu, prezreli si Petropavlovskú pevnosť / ktorou sa začala výstavba mesta/, Isaakijevský chrám /pravoslávny kostol/, Dacán /Budhistický kostol-školu/, prvú z Ruských univerzít /Санкт-Петербургский университет/, filmové štúdio /Ленфильм/, múzeum Arktídy a Antarktídy, monument pamäti blokády Leningradu /jedno z historických pomenovaní Sankt-Peterburgu/, šľachtické sídlo Gatčiny a svetoznáme múzeum Ermitáž a slávny Petergof.
Jeden z večerov účastníci prezentovali svoje krajiny. Každé družstvo malo za úlohu pripraviť krátke video a vystúpenie. Záverečný večer pre účastníkov bola organizovaná vedomostná súťaž /na základe informácii, ktoré získali počas exkurzií/ a tanečná zábava.

Vo voľnom čase sme navštívili Marijinské divadlo opery a baletu a pozreli si balet Petra Iljiča Čajkovského “Labutie Jazero“, prechádzali sa po meste, ochutnávali typické ruské jedla a nápoje, počúvali pouličných umelcov. Slovom, snažili sme sa „nasávať“ atmosféru hlavného mesta kultúry Ruskej Federácie, múzea pod holým nebom, mesta, ktorému právom hovoria „Benátky severu“.”
Maria Vladimirova

“Šesť dní, stoštyridsaťštyri hodín, päťstoosemnásťtisíc štyristo sekúnd strávených v nádhere, nazvanej Sankt Peterburg. Monumentálnosť, sila, dominancia, šarm. To sú slová, ktoré pre mňa dokážu charakterizovať toto mesto. Mesto obalené v šate histórie. Rodisko mnohých známych osobností, ktoré dokázali ovplyvniť svetovú literatúru, hudbu, umenie ako také. Vidieť množstvo pamiatok, ktoré dodnes dýchajú históriou a tajuplnom je nezaplatiteľné. Chrám svätého Izáka, Námorná katedrála svätého Mikuláša, Petropavlovská katedrála. To všetko sme mohli vidieť a obdivovať. Mali sme možnosť prekročiť prah mnohých významných pamiatok. Veľkolepú, svetoznámu Ermitáž, o nič menej vznešený Petrodvorec, budhistický chrám a mnoho dalších. Bývať 50 metrov od majestátnej Nevy bolo magické. Myslím, že najväčšie čaro z nej sršalo pri západe slnka.

Počas spomínaných šiestich dní, som zažila krásne momenty na ktoré sa nedá len tak ľahko zabudnúť. Zoznámila som sa s ľudmi z iných krajín sveta. V skvelom programe “Здравствуй Россия” bolo zúčastnených 25 krajín. Vrátane Slovenska. A teda výlety boli o to zaujímavejšie, keď si do autobusu sadli ľudia pochádzajúci priam z iných svetových strán. Odlišný temperament, výzor, rodný jazyk, kultúra… Po pár hodinách sme sa prestali hanbiť a zoznámili sa. Odvážnejší, nadviazali rozhovor. Niektorí sa stali priateľmi, iní sa naučili aspoň pár slovíčok v doposiaľ nepoznanom jazyku.

Po tomto plnohodnotne strávenom čase, už môžem len ďakovať, že som mala možnosť. Možnosť vidieť, dotknúť sa a cítiť to neopísateľno. Tú vznešenosť a krásu. Odišla som plná Petrohradskej atmosféry a sily.
Po mojich mnohých a nekonečných úvahách som konečne prišla na to, z čoho dokázal slávny Fiodor Michajlovič Dostojevskij čerpať toľkú inšpiráciu, ktorú neskôr pretavil do jeho obdivuhodných románov. V Sankt Peterburgu sa narodil a istý čas tam býval. A to dozaista stačí na to, že na jeho romány sa nedá zabudnúť tak, ako na toto mesto.”
Eva Gribová

“Здравствуй, Россия!
Dňa 19.8.2018 sme šťastne prileteli na jedno z najkrajších miest Ruska do múzea pod holým nebom, do Sankt- Peterburgu.
Mesto, ktoré počtom obyvateľov je veľké tak ako naša malá rodná republika. Veľmi krásne a pôsobivé svojimi pamiatkami, čistotou, množstvom ľudí a zaujímavou architektúrou.

Vďaka projektu «Здравствуй, Россия!» sme mali skvelú príležitosť, za ktorú sme všetci vďační vidieť miesta o ktorých mnohí len snívajú. Napríklad nezabudnuteľná Ermitáž, množstvo majestátnych chrámov a katedrál…
Bolo príjemné vystúpiť v meste, prejsť sa po nekonečnom námestí plnom ľudí, spevákov, hudobných skupín a rôznych umelcov. Ochutnať tradičné ruské jedlo, ktoré je aj u nás na Slovensku veľmi obľúbené. Najpríjemnejšie však bolo zistiť, že aj v meste, kde je neustále rušno a plno sa nájdu ľudia, ktorí sa tak isto na chvíľku zastavia a užívajú si okolitú krásu.”
Agata Gažová

“Samozrejme som sa na moju návštevu Ruska veľmi tešil. No nečakal som, že budem až tak moc ohúrený krásnym Ruskom. Zoznámil som sa s naozaj super ľuďmi z rôznych krajov sveta.
Hovorí sa, že Petrohrad je múzeum pod nebom, alebo aj Benátky severu. Je to skutočne pravda, a mrzí ma, že som nestihol pozrieť všetky jeho zákutia. Snažil som sa s ním zoznámiť (aj s Ruskom) ako sa len dalo. Mal som možnosť navštíviť celosvetovo známu Ermitáž, pokochať sa výhľadom na krížnik Aurora alebo navštíviť prekrásny Petergrof.
Bohužiaľ sa mi nepodarilo zachytiť nočný život tohto mesta v plnej kráse. Samozrejme sme stretli veľa pouličných muzikantov, pri ktorých si človek proste zaspievať musel. Hotel sme mali perfektný, bol som naozaj spokojný. Zároveň musím poďakovať aj naším „sprievodkyniam“ za skvelý výklad o každej pamiatke. Rozhodne toto mesto navštívim ešte raz.”
Michal Babčo

“Sankt Peterburg úžasné mesto plné skvelých ľudí, ktorí sú moc milí, pozitívni a užívajú si krásny život, ktorý toto mesto ponúka. Moc som si užíval krásy tohto mesta, sú tam úžasné budovy, kultúrne pamiatky a ich národné jedlo palacinky plnené mäsom by som odporučil každému. Program, ktorý sme mali bol úžasný a som zaň vďačný. Dozvedel som sa a uvidel som veci, ktoré vo mne niečo zanechali.

Najviac sa mi páčili paláce. Nádherný pohľad bol na ulice, ktoré doslova praskali dobrou atmosférou a človek sa ani pri prechádzke nenudil. Jednoducho krásny zážitok. Sankt Peterburg je mesto, ktoré je cez deň plné ľudí a života a večer to isté plus otváranie mostov cez ktoré plávajú lode. Nič iné mi neostáva než zmieriť sa s tým, že som už doma. Bolo mi tam naozaj dobre, dúfam že sa tam čoskoro vrátim. Ďakujem.”
Timotej Taraba

“Ani neviem ako a prišiel deň, ktorému patril dátum 19.8.2018. Deň, kedy som sa konečne dočkala a odcestovala za veľkým kusom sveta. Deň, kedy som dostala možnosť sa zúčastniť projektu „Dobrý deň ,Rusko“.
Po 1,5 hodine v aute, 2,5 hodinách vo vlaku, 2 hodinách čakania a takmer troch hodinách v lietadle, som sa ocitla na území Sankt-Peterburgu.
Ako prvé som zacítila ich podnebie. Hovorí sa že v Rusku je zima a.. je to pravda (haha). Dlhé nohavice a koženka mi ani zďaleka nestačili.
Po príchode na Ochtinský hotel, kde nás ubytovali, sme sa rozhodli nestrácať ani chvíľku času. A tak, sme sa vybrali do Mariinského divadla na balet s názvom „Labutie jazero“. Už len zo samotnej budovy som bola ohromená, nehovoriac o hre…

Od pondelka rána do piatka noci, nám začal program v rámci projektu.
Videli sme hádam úplne všetko, čo by človek, ktorý pricestuje do St. Peterburgu mal vidieť. Denne sme mali 2-4 prehliadky. Od múzeí, cez chrámy až po cárske sídla. Cez celé mesto sme cestovali v našom autobuse, priemernou rýchlosťou 10km/h. Úplne vážne…. Premávka v centre je príšerná. Nehovoriac o parkovaní, ktoré je zrejme úplne v poriadku aj na hlavných cestách. (Aspoň sme mali viac času prezerať si budovy a veci vo výklade obchodov.) Našťastie nám tieto nekonečné cesty spríjemňovala naša pani sprievodkyňa, ktorá nám neprestajne hovorila zaujímavé príbehy.

Tie budovy tu, sú neskutočné. Tak krásne a tak rozličné, všetko je priestranné a rieka Neva, celé mesto dotvára do dokonalosti.
Nočné mesto znie hudbou, ľudia konečne spomalia a niektorí sa dokonca aj usmievajú. Najkrajší zážitok bol, keď sme všetci Slováci začali tancovať do rytmov talentovaného speváka a po čase sa k nám pridávali všetci ostatní. Ani nevieme ako a tancovalo celé námestie.
Takže ešte raz, náš deň, prebiehal asi takto.

Ráno sme vstali a šli na raňajky priamo v hoteli, (čo mimochodom bola moja najobľúbenejšia časť v rámci jedla) do obeda sme absolvovali prehliadky a potom šli na obed. Vždy niekam inam, no reštaurácie boli nad rámec priemernosti. Prekvapilo ma, že o nás bolo tak SKVELO postarané.
Po obede sme pokračovali a opäť sme sa autobusom snažili dostať na ďalšie miesta. Bolo obrovskou výhodou, že sme mali všetky lístky dopredu objednané, pretože čakanie v nekonečne dlhých radoch, ktoré mimochodom najviac vyplňovali Kórejci, by nám ukrojilo kus z nášho krátkeho času.

Ľudia sa tlačili, sácali a často sme nevideli kvôli trčiacim mobilom nad hlavami. Mne osobne to však úplne neprekážalo, pretože najkrajšia časť, bola nad nimi. Stropy. Akoby si dávali súťaž v tom, ktorý bude krajší.
Po večeri, ktorá bola vždy rovnako pestrá ako obed, sme mali čas pre seba. Tento čas sme venovali na spoznávanie sa, prechádzanie po meste, alebo sme len tak sedeli na balkóne, vysoko nad zemou, sledovali sme nočné otváranie mosta a rozprávali sa.
Mrzí ma, že moja ruština bola ešte ďaleko od úrovni všetkých ostatných. Pripravila som tak samú seba o množstvo informácií a priateľov.
Za všetko ďakujem mojej pani učiteľke Marii Olegovne, ktorá sa o nás starala, množstvo nás naučila a bola prekladačom vždy, keď sme to potrebovali.
Týchto 7 dní, sa mi vryli do pamäti. A budú tam už navždy.
Ďakujem”
Sara Brehovská

“Na zájazd do Ruska som sa veľmi tešila. Bola som rada, že sme dostali takú ponuku, myslím že taká možnosť sa naskytne len raz za život. Hneď ako sme vystúpili z lietadla trochu ma prekvapilo chladné a daždivé počasie, veď nie nadarmo sa hovorí že je „zima ako v Rusku“. No môj kufor na toto premenlivé počasie moc nebol pripravený. Hneď ako sme prišli do hotela ma prekvapil veľmi milý a ochotný personál. Tak isto som bola veľmi nadšená z izieb. Boli čisté ,pekne zariadene a mala som krásny výhľad z okna .

V prvý deň ako sme pricestovali, išli sme sa pozrieť do Marijínskeho Divadla na balet Labutie jazero. Divadlo bolo obrovské a nádherne. Nikdy som v takom divadle ešte nebola. Bol to pre mňa veľký kultúrny zážitok. Potom sme sa unavený a vyčerpaný vrátili na hotel. Cely týždeň sme chodili po rôznych múzeách, videli sme veľmi veľa pamiatok a nádherných budov . Niekedy už toho počas dna bolo na mňa dosť a hlavne ma veľmi vyčerpávali cesty autobusom ktoré trvali niekedy dlhšie kvôli zlej premávke. Ale vždy ma posilnili úžasné raňajky a večere v hoteli alebo výborné obedy v reštauráciách. Jedlo tam bolo naozaj skvelé a nemôžem povedať žiadne negatívne slovo. Tak isto som si tam našla veľa nových kamarátov z rôznych krajín a hlavne som si zdokonalila pri nich ruštinu a angličtinu. Bolo užasné vidieť ako toľko mladých ľudí z celého sveta spája jeden jazyk. Mesto Sant-Peterburg je pre mňa veľmi vyspelé , veľké a krásne mesto a som veľmi rada že som ho mohla navštíviť.”
Sarah Kristína Novotná

“Náš pobyt v Rusku začal v nedeľu ráno letom z Viedne priamo do Sankt-Petersburgu. Tam sa na nás už čakalo a aj keď sme vstúpili do daždivého počasia, nepokazilo nám to nadšenie z tohto očarujúceho a obrovského mesta. Veľmi milo nás privítali aj v našom hoteli, ktorý sa mi veľmi páčil. Po krátkej obhliadke mesta sme mali možnosť vidieť aj ruský balet, čo prekonalo všetky moje očakávania a potom už unavení z cesty sme sa vyspali do ďalšieho dňa. V hoteli sme mali počas celého týždňa pripravené raňajky a večere a obedy, tie sme zas mali v hoteloch počas prehliadok v meste. S jedlom sme boli veľmi spokojní a môžeme povedať, že chutilo.

Každý deň nás čakal bohatý program plný zaujímavých exkurzií po celom meste. Videli sme kus pamiatok, histórie a inej kultúry. Nemuseli sme vyčkávať dlhé rady pred vstupmi a naši sprievodcovia na nás už čakali. Posledný deň v Piatok nám vyšlo krásne počasie spolu s najkrajším programom- navštívili sme Petergrof, ktorý mňa osobne najviac očaril. Večer sme mali zábavný program s diskotékou, kde sme sa poriadne vytancovali a rozlúčili. Počas celého týždňa sme si spravili množstvo fotiek a priniesli zo sebou suveníry pre celú rodinu. Ak sme aj všetkému nerozumeli naša pani učiteľka nám veľmi ochotne pomohla a preložila.

V prvý deň- Pondelok bola prezentácia jednotlivých krajín, kde sme sa oboznámili s deťmi z rôznych krajín. Jednu z najkrajších spomienok budem mať práve aj na kamarátov, ktorých sme si tu za tento krátky čas našli a prežili veľmi príjemné chvíle. Ľudia boli milí, priateľskí a ochotní v každej situácií. Po každej stránke sa mi jednoznačne páčilo a som nesmierne vďačná za takúto príležitosť, ktorú sme dostali.”
Stela Kubicová

“Týždeň v Rusku mi ubehol strašne rýchlo. Najprv som si myslela, že si tam nenájdeme kamarátov, ale hneď v prvý deň sme spoznali úžasných ľudí z rôznych časti zeme. Celé dni sme trávili na nohách. Ochutnala som nové jedlo a dokonca som zistila veľa zaujímavostí, ktoré by som sa nikdy cez internet nedozvedela. Určite by som sa tam chcela vrátiť znovu a som rada, že som mohla vidieť krásu Petrohradu.”
Vanesa Raticová

“Zdrastvuj Rossia! Názov skvelého projektu, ktorého som mohla byť súčasťou. Týždeň plný zážitkov a spoznávania. Všetko to začalo nedeľou, devätnástym augustom, kedy sme precestovali pol dňa, aby sme sa dostali do nášho cieľa — Petrohradu. Mimochodom to bol aj môj prvý let, ktorý som si nesmierne užila. 🙂 Keď sme konečne dorazili na miesto, uvítalo nás nemilé počasie, doslova také ako v Rusku. Príšerná zima, už vtedy som sa zamyslela, čo budem robiť so všetkými letnými šatami, ktoré mám v kufri. Nasadli sme na mini strelu, ktorá nás priviezla do hotela, kde sme mali stráviť najbližších pár dní. Zvonku to nevyzeralo bohviečo, tak ako pomerne väčšina budov v Rusku, ale keď sme vstúpili dovnútra, bola som nadmieru spokojná a očarená. V hoteli som sa cítila veľmi príjemne, nakoľko sa o nás starali ako o kráľov. Na program sa nemôžem sťažovať, síce to občas prebiehalo veľmi rýchlo a aj chaoticky ,no videli sme množstvo krásnych vecí, na ktoré budem s radosťou spomínať. Ak by som si mala vybrať miesto, ktoré sa mi najviac páčilo, tak sú to potom všetky. Každé jedno miesto, ktoré sme videli má niečo do seba, najmä tie nádherné vysoké stropy. Celý tento týždeň bol o spoznávaní, a nie len Petrohradu ale aj ľudí z rôznych kútov sveta. Ľudí z dvadsiatichpiatich krajín. Som nesmierne vďačná za túto možnosť! Jedinou našou nevýhodou bolo, že sme nie úplne všetko rozumeli. V každom prípade neľutujem ani jeden deň, ktorý som tu strávila a veľmi pekne ďakujem za všetko!”
Zuzana Motyľová