XIX. Medzinárodná Puškinova súťaž pre učiteľov ruského jazyka

15.03.2019 / Aktuality » Kultúra

“Rossiyskaya Gazeta” spoločne s vládou Moskvy a s podporou Rossotrudnichestvo organizuje XIX. Medzinárodnú Puškinovú súťaž pre učiteľov ruského jazyka.
Cieľom súťaže je morálna a materiálna podpora najvýkonnejších a najtalentovanejších učiteľov ruského jazyka.
Počas 18 rokov sa súťažе zúčastnilo viac ako šesť tisíc učiteľov, 900 ľudí sa stalo laureátom súťaže a expertami Rossiyskoy Gazety. Od nich sa dozvedáme o stave ruského jazyka v zahraničí, pre koho je prospešné naučiť sa rusky jazyk, ako jazyk pomáha pri kariére, napomáha nájsť si prácu, pre koho je to dnes podpora a nádej.
Dúfame, že téma medzinárodného XIX ročníka súťaže bude zaujímavá pre každého:
„220: Puškin pod napätím. Pomník alebo blogger?
Neprekážajú klasici učiť ruštinu novej generácii? “
Príležitosť zúčastniť sa je pozoruhodná: 6. jún predstavuje 220. výročie Alexandra Sergejeviča Puškina, zakladateľa moderného ruského jazyka. Zaujímalo by nás, ak by Alexander Sergeevič žil dnes, bol by to blogger so stotisícovou auditóriou?
Jeho básne, listy, epigramy, priateľské iniciácie v dievčenských albumoch sú presné a silné, mnohé z nich možno porovnať s modernými blogmi. Stále častejšie sa však hovorí, že pre súčasných študentov je Puškin nezrozumiteľný, jazyk klasiky je komplikovaný a nudný pre generáciu, ktorá vyrastala na komiksoch, Instagrame a YouTube. Súhlasíte s tým? Dokážete presvedčiť svojich študentov, že internet a bazár nie sú hlavnými učiteľmi ruštiny?
Je ľahké stať sa laureátom: nemusíte nič kopírovať, alebo kopírovať niečo z klasiky. Iba vaše osobné skúsenosti a vaše súčasné myšlienky sú zárukou víťazstva.
Práce sú prijímané do 15. apríla e-mailom: pushkonkurs@rg.ru
Objem práce by nemal presiahnuť 10 tisíc znakov.
Mená 50 laureátov podľa tradície budú známe 6. júna – deň narodenín A.S. Puškina. Začiatkom septembra víťazi navštívia Moskvu, kde budú mať stáž na Štátnom inštitúte ruského jazyka A.S. Puškina. Zúčastnia sa kultúrneho programu venovaného oslavám Dní mesta a v slávnostnej atmosfére budú udelené diplomy laureátov.
Každému laureátovi bude vyplatený peňažný bonus vo výške 18 tisíc rubľov.