V. Svetové hry mladých krajanov v Chanty-Mansijsku

01.06.2019 / Aktuality » Mladež

Včera, 31. mája 2019, sa v Chanty-Mansijsku začali V Svetové hry mladých krajanov.

Minister športu Ruskej federácie Pavel Kolobkov, splnomocnený zástupca prezidenta Ruska v Uraľskom federálnom okrese Nikolay Tsukanov, ako aj vynikajúci športovci navštívili hlavné mesto Ugra ako poctení hostia. Sa očakáva aj trojnásobná olympijská víťazka v krasokorčuľovaní, desaťnásobná majsterka sveta Irina Rodnina; klasický zápasník, trojnásobný olympijský víťaz, deväťnásobný majster sveta Alexander Karelin; dvojnásobný olympijský hokejový šampión, sedemnásobný majster sveta, trojnásobný víťaz Stanley Cupu Vyačeslav Fetisov; WBA World Heavyweight Champion Nikolai Valuev; trojnásobný majster sveta v šachu Anatolij Karpov a ďalší.

Hry sa zúčastňuje viac ako 650 mladých športovcov zo 60 krajín Európy, Ázie a Ameriky. Sedem dní budú deti súťažiť v najobľúbenejších školských športoch: 3 × 3 basketbal, futbal, volejbal, šach, stolný tenis, gymnastika a plávanie.

Podľa tlačovej služby mestskej radnice Khanty-Mansiysk veľa športových centier sa zapojilo do hier: center vývoja tenisových športov (volejbal, moderna gymnastika, ľadovy palác športu (plavanie), otvorený štadión “Ugra-atletika” (basketbal, minifotbal a stolný tenis), Šachová akadémia Ugra (šach). Súčasťou športového programu bude Sambo Day.

K dispozícii je rozsiahly kultúrny a vzdelávací program. Dobrovoľníci programu „Veľvyslanci ruského jazyka na svete“ budú pracovať s mladými krajanmi. Tradične sa odohra intelektuálna hra “Dialógy v ruštine.”

V rámci podnikateľského programu sa poctení hostia a vedúci delegácií zúčastnia na práci medzinárodnej konferencie „Rozvoj vzdelávacích, kultúrnych a vedeckých väzieb s krajanmi žijúcimi v zahraničí“. Príspevok k zachovaniu ruského duchovného a kultúrneho prostredia “, ktorý sa bude konať 1. – 2. júna.

Slávnostné otvorenie hier sa uskutoční 1. júna v koncertnom a divadelnom centre Ugra-Classic a 5. júna sa uskutoční slávnostné odovzdávanie cien a záverečný ceremoniál súťaže.
Video prezentácie účastníkov hier zo Slovenska

Zdroj: vksrs.com