Piate medzinárodné humanitárne fórum v Livadii

13.06.2019 / Aktuality » Ruské slovo

V dňoch 3. – 5. júna sa v Jalte konalo V-medzinárodné humanitárne fórum v Livadii. Táto udalosť bola v rovnakom čase ako Krymská jar a je tiež hybnou silou rozvoja polostrova. Fórum Livadii sa koná pod záštitou predsedníčky Rady federácie Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie Valentiny Ivanovny Matvienko.
V rámci fóra v tomto roku pracoval nasledujúce sekcie: „Ruský jazyk v celosvetovom vzdelávacom priestore: úspešné postupy a smery rozvoja“, „Kultúrne a vzdelávacie projekty ako faktor v konvergencii kultúr“, „Rusofily a ruskí krajania v zahraničí: spoločné úlohy a nové príležitosti spolupráce “,„ Ruské a zahraničné neziskové organizácie kultúrnej a humanitárnej orientácie: mechanizmy a modely interakcie “,„ Spoločenská diplomacia mládeže “.
V sekciách fóra sa uskutočnila diskusia o podpore ruského jazyka v zahraničí, o posilnení kultúrnych väzieb a spolupráci s krajanmi. Iba zahraničných hostí na fóre sa zhromaždilo viac ako 170 ľudí z 56 krajín.
Dňa 4. júna sa uskutočnilo slávnostné otvorenie festivalu „ Veľké ruské slovo“, ktorého oficiálnu časť zahájila pani Valentina Matvienko, predsedníčka Federálnej rady Federálneho zhromaždenia Ruskej federácie, Olga Vasilyeva, ministerka školstva Ruskej federácie, líder republiky Krym Sergej Aksyonov, a Predseda Štátnej rady Krymskej republiky Vladimir Konstantinov.
Na otváracom ceremoniáli sa uskutočnil koncertný program, na ktorom vystúpili vynikajúci interpreti: kolektív Akademického súboru piesní a tancov Ruskej národnej gardy (umelecký riaditeľ a hlavný dirigent, Ľudový umelec RSFSR, generálmajor Viktora Eliseev), Národný umelec RSFSR Vasilij Lanovoy, Akademický súbor piesni a tancov národnej gardy Ruskej federácie, národný umelec Ruska Alexander Dick, štátny akademický choreografický súbor “Berjozka” pomenovaný po Nadežde Nadeždinej, Súbor piesni a tancov Čiernomorskej flotily Ruskej federácie, národná umelkyňa Ruska Larisa Dolina.
Delegácia SR sa zúčastnila na fóre a bola zložená z N.A.Dostovalovej, predsedníčky organizačného výboru republikánskej súťaže „Ruské slovo“ a študentky Prešovskej univerzity T. Ponitskej, ktorá vedie krúžky ruského jazyka v detskom centre voľného času v Košiciach „Buratino“. Stretnutie v prvej sekcii, na ktorom som sa zúčastnila, sa konalo v slávnom Livadskom paláci, kde sa vo februári 1945 uskutočnilo stretnutie hláv troch spojeneckých štátov: Predsedy Rady ľudových komisárov ZSSR I. V. Stalina, prezidenta Franklina Roosevelta zo Spojených štátov a premiéra Veľkej Británie Winstona Churchilla.
Účastníci našej sekcie z rôznych kútov ruského sveta sa podelili o svoje skúsenosti v oblasti zachovania a popularizácie ruského jazyka. Potom sme sa zúčastnili podujatí venovaných 220. výročiu narodenia Alexandra Puškina. Organizátori sa snažili, aby táto akcia bola slávnostná a špeciálne ako pre hostí Jalty, ako aj pre samotných občanov. Tak, na nábreží v Jalte pracovali literárny salónik a tvorivé dielne „Prechádzky s Puškinom“, ako aj v projekte Medzinárodného divadla: hráme Puškina v ruštine. Veľký záujem vzbudil knižný veľtrh, art – objekt „ruská klasika“, lavičky s prítomnosťou sôch A.S. Puškina. Okrem toho fórum zahŕňalo workshopy pre deti, výstavy umelcov, stretnutia so zaujímavými ľuďmi. Bolo veľmi zaujímavé zoznámiť sa s každodenným životom miest Simferopol, Jalta, Gurzuf, detský tábor “Artek”.
V mene našej delegácie ďakujeme Ruskému centru pre vedu a kultúru v Bratislave za príležitosť zúčastniť sa na tomto fóre, dostali sme veľa dôležitých a zaujímavých informácií, získali nové kontakty a dobrý náboj energie.

Natalia Dostovalová,
Predsedkyňa organizačného výboru
Republikánskej súťaže “Ruské slovo”