VSIUS Chanty – Mansijsk 2019

11.07.2019 / Aktuality » Mladež

Piate svetové hry mládeže krajanov sa konali v Chanty-Mansijsku od 31. mája do 6. júna 2019. Mali sme tú česť zúčastniť sa hier, kde bola pridelená kvóta na plne platenú cestu pre 10 ľudí zo Slovenska. Náš tím tvorili 4 šachisti, 2 plavci, 4 tenisti a 2 dospelí ako sprievod.

Každý deň bol naplánovaný presne na minútu, pred obedom deti súťažili v športovej disciplíne, po obede navštevovali koncerty, skúšky a exkurzie. Prvý deň – na otváracom ceremoniáli začal s uvítacím príhovorom Otara Aršby, ďalej pokračovala Irina Rodnina a vedúca autonómnej oblasti Chanty-Mansijk Natália Komárovová, ktorá položila na pomník neznámeho vojaka kyticu kvetov. Nasledovala minúta ticha, ktorá sa niesla v atmosfére jednoty a úcty k padlým hrdinom. Sviatok pokračoval hrami a zábavou a koncertom na námestí, kde občania mesta a my sme spolu oslavovali 1. júna Deň detí.

Po obede pre nás organizátori pripravili slávnostný otvárací koncert, deti tancovali a spievali na pódiu spolu s dospelými, predvádzali akrobatické tance, hrávali na hudobných nástrojoch, a to všetko sprevádzali zvukové efekty, ako sa hovorí, plné ponorenie. Deti sa pýtali: “To s nimi budeme súťažiť? Ak áno, potom sme prehrali …” Vo večerných hodinách bola pre deti organizovaná diskotéka, deti boli veľmi unavené 25 hodín na ceste a 4 hodiny spánku bolo cítiť. Poprosila som deti, aby vydržali len 10 minút, nie je to úctivé, ak podujatie, ktoré je organizované pre nás, a my sa ho nezúčastníme. 10 minút sa zmenilo na 3,5 hodiny, keď deti nechceli ísť spať. Myslím si, že organizátori urobili všetko, dokonca zabezpečili aj počasie, pretože som pracovala pred 13 rokmi v autonómnom okruhu Chanty-Mansijsk a ako severanka viem, aké počasie je v júni, je tu stále sneh a tu svietilo slnko a celý týždeň bolo + 25. Teplo bolo nielen vonku, ale aj zvnútra. Izby v hoteli boli priestranné a pohodlné, každý deň sme mali upratané, jedlo bolo vyvážené a výživné, schválené ministerstvom športu.
Nasledujúcich dňoch sa začalo súťažiť, strach zo súperov nebol naplnený, naopak, deti začali vyhrávať: šli sme do semifinále v plávaní, do finále v stolnom tenise a v šachu sme boli v prvej 100. (Pozrite výsledky v prílohe). Výsledky súťaží bolo možne sledovať on-line, veľmi pohodlne, pretože súťaže sa konali v 3 disciplínach, a niektoré deti išli na súťaže s dobrovoľníkom a ja som mohla sledovať ich výsledky online veľmi pohodlne.

Okrem športových disciplín sa deti zúčastnili dvoch súťaží: Prezentácia a dialógy v ruštine. S naším prezentáciou sme boli medzi 15 najlepšími a obsadili 8. miesto, témou prezentácie bolo, ako žijú krajania na Slovensku, ako považujeme tieto dva štáty za našu vlasť Rusko a Slovensko.Za súťaž deti dostali pamätné taniere s nápisom Jugra 2019. V súťaži v dialógoch v ruštine boli deti ocenené za pieseň: „Poďme hovoriť po rusky,“ deti dostali ručne vyrobenú bábiku, Chantyjskú šamanku. Okrem športových súťaží sa organizovali work-shopy, deti sa naučili robiť snáry, bábiky a, samozrejme, koňa- ohňa. Išli sme na exkurziu do Prírodovedného múzea, kde nám ukázali kostru mamutov, zúčastnili sme sa aj Kultúrneho dňa CHMAO-Jugra, kde sa deti zoznámili s kultúrou Chanty a Mansi, domorodých obyvateľov severu. Festival sa konal v areáli Centra zimných športov. A. V. Filipenko.

Ťažko opísať atmosféru, ktorú pre nás organizátori vytvorili, cítili sme sa ako doma, vytvorený bol priateľský postoj ku všetkým z nás, aktívne a úprimne riešené naše logistické otázky. Nechceli sme odísť a lúčiac sa inými deťmi naše deti plakali, pretože pri hrách sa stali priateľmi s deťmi z iných krajín a naši dobrovoľníci Žeňa a Angelina, ktorí nám počas celej doby pomáhali a chránili nás, preto im patrí naše veľké ďakujem. Deti povedali, že stále žijú v Rusku, ale sviatok sa už skončil, ale nikdy nezabudneme na VSIIUS 2019. ĎAKUJEME VEĽMI PEKNE VŠETKÝM ORGANIZÁTOROM, RCVK v Bratislave a Zväzu Rusov na Slovensku.