Prvá Medzinárodná online súťaž blogerov

15.08.2019 / Aktuality » Súťaž

Grécko pozýva mladých rusky hovoriacich krajanov zo zahraničia, aby sa zúčastnili medzinárodnej súťaže v prvej Medzinárodnej online súťaže blogerov
Pozývame mladých rusky hovoriacich krajanov z rôznych krajín, aby sa zúčastnili súťaže prvej medzinárodnej online súťaže videoblogerov o blogovaní videí „Je dobré tam, kde sme my!“ oznámila Koordinačná rada ruských krajanov v Grécku.

Organizátorom súťaže je prvý detský televízny program v ruskom jazyku „Compass TV“ školiaceho strediska pre ruský jazyk a kultúru „Kľúč“ (Grécko, Solún).
Súťaž je určená deťom a dospievajúcej mládeži vo veku od 6 do 18 rokov, ktorí natočili svoje video v ruštine.
Hlavnou úlohou súťaže je prilákať mladých krajanov žijúcich v zahraničí, aby popularizovali a šírili ruský jazyk prostredníctvom médií a vytvorili jednotný mediálny obsah, na ktorom je možný ďalší rozvoj medzinárodnej detskej televíznej žurnalistiky.
Cieľom súťaže je umožniť deťom stať sa autormi moderného medzinárodného video obsahu pre deti; prilákať mladú generáciu na spoločensky významné projekty zamerané na zachovanie, šírenie a zdokonaľovanie ruského jazyka v spolupráci s rovesníkmi z iných krajín; rozvoj obzorov, zachovanie tradícií a kultúry.
Porota súťaže zahŕňa profesionálnych pedagógov v oblasti televíznej žurnalistiky, režisérov, moderátorov televíznych programov v Rusku, novinárov a učiteľov ruského jazyka.

V súčasnosti už bolo zverejnených 70 videoreportáží mladých krajanov z 10 krajín sveta: Grécko, Rusko, Tatarstan, Abcházsko, Palestína, Maroko, Egypt, Turecko, Libanon, Tunisko.

Prihlášky sa prijímajú do 15. septembra 2019. Výsledky súťaže budú vyhlásené 1. októbra 2019.
Podmienky 1 Medzinárodnej súťaže„Je dobré tam, kde sme my!“
Stránka súťaže Facebook.

Projekt Compass TV začal svoje prvé kroky v septembri 2017. Prvé výsledky sa dosiahli v priebehu niekoľkých mesiacov – mladí korešpondenti sa stali účastníkmi a víťazmi medzinárodných projektov na roky 2017 – 2018, ako sú Živá klasika, Zošit priateľstva a List prezidentovi Ruska, vyhrávali výlet do tábora v Arteku a zúčastnili sa medzinárodnej konferencie v Ženeve. V akademickom roku 2018 – 2019 sa mladí televízni reportéri zúčastnili šiestich medzinárodných čitateľských súťaží: „Čítame Krylova spolu“, „Čítame Čukovského“, „Strieborný vek ruskej poézie“, „Živá klasika“, „Pamätám si!“. Som hrdý! “,„ Ach áno, Puškin! “, Rovnako ako aj na výstave kresieb v Moskve„ Požehnaj žene “. Stali sa laureátmi súťaží „Popíšte budúcnosť“ a „Čistý vzhľad“, zúčastnili sa filmového festivalu „Lampa“ a medzinárodných flash mobov. Projekt Compass TV Deti za láskavosť v žurnalistike je uznávaný ako jeden z najlepších inovatívnych projektov rokov 2018 – 2019 v #INFOCUS International Youth Network of Social Innovators. Mladí televízni reportéri televízie KOMPAS sa stali víťazmi medzinárodných súťaží: „Korešpondent ruského sveta“ (výlet do detského tábora „Počítačík“), „Mladí korešpondenti redakcie Živá klasika“ (výlet do Medzinárodného detského centra Artek), „Ahoj, Rusko!“ (výlet do Petrohradu).
Centrum „Kľúč“ – člen Koordinačnej rady ruských krajanov v Grécku.