Hovorí Bratislava! O Slovensku – v ruštine!

01.12.2019 / Aktuality » Multimedia

Radio Slovakia International (RSI) je vysielací program pre tých, ktorí žijú v rôznych častiach Európy a sveta a sledujú správy a udalosti na Slovensku, zaujímajú ich súčasnosť a minulosť, jeho pamiatky a tradície. Rozhlas vznikol v roku 1993 a denne vysiela polhodinové rozhlasové vysielanie v anglickom, francúzskom, nemeckom, španielskom, slovenskom a ruskom jazyku.
Ruské vydanie RSI sa považuje za jedno z najlepších a vysoko profesionálnych. Predstavujú ho Jelena Vrabelová, Tatiana Žitniková, Sergej Baženov, Irina Sečiková a Alena Ganeva. Novinári ruskej edície sa venujú hlavným udalostiam slovenského života, hovoria o svojej kultúre, ale bezpochyby ich stretnete s diktafónom vo svojich rukách pri všetkých najvýznamnejších udalostiach ruského života, či už ide o otvorenie výstavy, festival ruského filmu alebo stretnutie s poprednými umelcami, a predstaviteľmi vedy a verejného života v Rusku.
Minulý rok dalo rádio z iniciatívy ruského veľvyslanectva slovo krajanom na Slovensku a Zväzu Rusov na Slovensku.
Náš malý program sme nazvali „Bývam na Slovensku“. Raz za mesiac váš pokorný sluha hovorí o tom, ako žijeme v tejto krajine, o tom, čo robíme, a kde môžeme vás pozvať, aby sme spolu trávili čas a komunikovali po rusky. Z nášho programu sa samozrejme dozviete, čo je to filmový tábor, ako môžete posielať deti nielen na prázdniny, ale aj na zoznámenie sa s tajomstvami sveta filmu. Hovoríme o festivale Ruská pieseň nad Dunajom. Páči sa vám spievať? Pokúste sa súťažiť o právo vystupovať na profesionálnej scéne! A tiež patríme medzi tých, ktorých zhromaždil nesmrteľný pluk – portréty vojnových účastníkov ožívajú v príbehoch svojich detí a vnúčat. Neustále vás informujeme o škole a pedagogike. Hovoríme o kultúrnych podujatiach. A v lete môžete relaxovať, prechádzať sa po záhradách a parkoch v Bratislave a hovoriť o móde so štylistkou …
Opýtajte sa: Ako môžem počúvať RSI v ruštine?
Náš program „Žijem na Slovensku“ nájdete na webovej stránke zväzu Rusov na Slovensku: www.zvazrusov.sk
Natalia Yadryshnikova

Nájdete medzinárodné programy Rádia Slovensko
– na FM v Bratislave: frekvencia: 98,9 MHz,
– na internete: http://ru.rsi.rtvs.sk/peredaci, http://www.rtvs.sk/radio/archiv/1483

– a vo vašom mobilnom telefóne: iRádio RTVS: http://aplikacie.rtvs.sk/
Pre zariadenia Apple: https://itunes.apple.com/us/app/iradio-rtvs/id923267803?ls=1&mt=8
Pre zariadenia Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=air.sk.rtvs.iradio