Ohlasy účastníkov IX. medzinárodného festivalu „Ruská pieseň nad Dunajom“

01.12.2019 / Aktuality » Mladež

26. – 27. októbra sa v Trenčianskych Tepliciach uskutočnilo finále medzinárodného festivalu IX „Ruská pieseň nad Dunajom“. Tento rok sa na festivale zúčastnili účastníci zo Slovenska, Českej republiky, Slovinska, Bulharska, Nemecka a Ruska.
Dvojdňový festival sa skončil slávnostným koncertom najlepších predstavení účastníkov a hostí festivalu, ktorý znel v krásnej sále Kursalonu.
Festival zorganizoval Zväz Rusov na Slovensku s podporou vlády Moskvy, Ruského centra pre vedu a kultúru v Bratislave a Fondu pre podporu kultúry národnostných menšín Slovenska.
Hlavným hosťom festivalu bola ruská hudobná skupina Trio „SMA-RODINA“. Sólisti súboru dali účastníkom majstrovskú triedu vokálov a predstavili pieseň, ktorú Anna Skiba napísala špeciálne pre náš festival. Táto premiéra sa konala na konci slávnostného koncertu, na ktorom sa všetci účastníci a hostia festivalu zišli na jednom pódiu.
Preklad textu piesne:
S našou ruskou piesňou žijeme na Zemi,
Pomáhame si ruskou piesňou v ťažkostiach!
Ty ži, prekvitaj,
Vtákom do neba vzlietaj!
Narodila si sa v storočiach – a zostala si v našich srdciach!

Ohlasy účastníkov:
Rýchlo preleteli dva dni festivalu. Veľká vďaka patri organizátorke Marii Vladimirovej. Na festivale vládla dobrosrdečná atmosféra. Všetci sme si navzájom pomáhali. Cítili sme, že sme jeden tým, jedná rodina. Vďaka festivalu sme našli nových priateľov. Úroveň výkonu súťažiacich bola veľmi vysoká. Po festivale sme nechceli odcestovať domov. Piesne zneli v autobuse, na stanici, nechceli sme odisť. Chceme veriť, že na festival “Ruská pieseň nad Dunajom” prídeme znova. Prajeme veľa úspechov festivalu a organizátorom.
Eva Nemcová, študentka GPH Michalovce.

Ďakujem za úžasné privítanie vo vašom nádhernom meste.
Všetko bolo úžasne zorganizované,
Nechýbala pozornosť a starostlivosť o účastníkov,
ubytovanie, strava, transfery boli bez problémov.
Najdôležitejšie je priateľstvo a priateľské vzťahy medzi,
Neznámymi ľuďmi .
Stretol som krajana z Kazane – Talgata Izmailova,
Ako aj v Berlíne spoluobčanov z Omsku.
Ďakujem za stretnutie a do stretnutia v Prahe !!!
Alexander Stepanov, Praha, Česká republika

Ďakujeme všetkým organizátorom za pekný umelecký zážitok, ktorý sme si priniesli domov z tohtoročného festivalu Ruská pieseň nad Dunajom. Spoločný program aj koncert so SMA Rodinou obohatil nás, našich žiakov, rodičov našich žiakov a iste i všetkých prítomných. Želáme Vám, aby ste aj v ďalších rokoch podobnými akciami rozvíjali pozitívne hodnoty a kultúrne formovali našu mládež.
Mgr. Ľudmila Dzurňaková (ZŠ Haniska pri Košiciach)

Pozeráme si fotky z festivalu… a vraciame sa do krásnej atmosféry podujatia, na ktoré budeme dlho spomínať. Tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.
Mgr. Henrieta Smolková (ZŠ Haniska pri Košiciach)