Prvé ruské Fašiangy v Nitre!

16.03.2020 / Aktuality » Fotoalbum

Prvé ruské Fašiangy v Nitre!

„Masopust“ v ruskej tradícii, „karneval“ v Európskej je svetlý, veselý a hlučný čas pred pokojným obdobím Veľkého pôstu. Všetky národy majú tradíciu odpredvádzať zimu a stretávať jar. S príchodom kresťanstva bol doplnený o nový význam – posledná zábava, posledný sviatok „Karneval“ (tal. Carnevale, z talianského carne – mäso, vale – zbohom), a potom ticho pôstu pri príprave na Veľkonočné sviatky.
Slávnosti Fašiangov sa zvyčajne konajú na konci sviatočného týždňa, ale tento rok sme sa rozhodli začať s našim sviatkom 23. februára.
Mnohí potom, čo sa zúčastnili oslavy vianočného stromčeka sa pýtali, či budeme oslavovať Fašiangy? A rozhodli sme sa, že je to skvelá príležitosť znova sa stretnúť.
Ukázalo sa, že náš sviatok je veľmi milý a veselý. Tentoraz sa celý program hral. Zahrnuli sme tradičné ruské ľudové hry aj hry nášho detstva. Bol to dobrý nápad pre Máriu Jurkačekovú a Annu Nesterovú. Bolo veľmi pekné si zahrať “Prstienok, prstienok kotúľaj sa na schodíky pred domom !” a zatancovať „Tanec malých káčiatok“. Chceli sme od srdca sa dosť nahrať, nabehať, spievať piesne a jesť palacinky pri priateľskom stole. Mali sme slovenských hostí aj účastníkov. Melania Graz a jej priateľka Nina Mancová pod vedením Anny Nesterovej robili gymnastické číslo „Harlekíni“. Ninka a jej rodičia sa tiež s potešením pripojili k nášmu sviatku a zúčastnili sa všetkej zábavy. A aký je masopust bez jarmoku? Ludmila Voronina a jej diela zdobili náš sviatok. A hoci sme strašiaka nevyrobili, každý si mohol kúpiť malú slamenú bábiku, ktorú si vzal domov. Z Ruska sme priniesli formy na lízanky a Nadia Alimova nám urobila tradičné lízanky, ktoré sa deťom veľmi páčili. Naši chlapci, ktorí sa zapájajú do kurzov čítania, naučili sa riekanky a bravúrne ich predniesli.
Samozrejme sme mali aj palacinkový stôl – Maša Jurkačeková priniesla na výzdobu veľký, krásny samovar! Každý účastník napiekol palacinky: boli so smotanou a z tradičnej pšeničnej múky a bez vajec! Nikto nebol hladný.
Všetci sa zúčastnili na hrách. Nielen deti, ale aj dospelí. Kde inde sa môžeme trochu vrátiť do detstva, ak nie s našimi deťmi počas sviatkov?
Rovnako ako na sviatok vianočného stromčeka sme pozvali aj fotografku – Xéniu Paustovsku. Podľa nášho názoru dobré fotografie zdobia každú udalosť. Každý z hostí si mohol na pamiatku získať krásne a kvalitné fotografie. Xénia nám urobila malý darček a zmontovala video.
Náš nitriansky masopust bol zábavný, chutný a priateľský! Pozrite si video na našej stránke FB na adrese Fašiangy a pripojte sa k nám na budúci rok.

Sofia a Roman Koliazinovci
centrum Družica