ĎAKUJEME ZA MIER

15.05.2020 / Aktuality » Deň Víťazstva

Na Slovensku sa konala akcia venovaná 75. výročiu víťazstva nad fašizmom – jedná sa o flash mob na internete # Vďakazamier # Spasibozamir #. Iniciátorom akcie bol Zväz Rusov Košice, ktorý propaguje ruský jazyk a kultúru na Slovensku už 17 rokov. Každý z účastníkov mohol na znak vďačnosti za víťazstvo a mier nahrať báseň alebo pieseň tematicky súvisiacu s udalosťami Veľkej vlasteneckej vojny. Video bolo uverejnené organizátormi na sociálnych sieťach projektu s hashtagom # Vďakazamier # Spasibozamir #.
Vojna zanechala svoju silnú stopu v práci mnohých básnikov a spisovateľov. Svoje dojmy a pocity preniesli do svojich diel. Tieto strofy a motívy znejú ako živé svedectvá tých, ktorí prešli frontovými líniami z Moskvy a Leningradu, Rževa, Kurska a Prochorovky, Stalingradu a Murmanska do Bratislavy, Viedne a Berlína. Títo ľudia oslobodili polovicu Európy od „hnedého moru“. A dnes, o 75 rokov neskôr, si nové generácie uchovávajú svoju pamäť vo svojich srdciach.
Akcia # Spasibozamir sa stala medzinárodnou a zhromaždila okolo seba ľudí všetkých vekových skupín – od školákov a študentov po veteránov. V predvečer Dňa víťazstva sa všetci spojili zvláštnymi pocitmi: vďačnosť osloboditeľom, rešpektovanie ich hrdinstva s túžbou zachovať si o ňom spomienku. Dnes sú to moderné komunikačné technológie, ktoré nám v ťažkom čase pomáhajú cítiť, že sme spolu. A každý, bez toho, aby opustil domov, sa môže zúčastniť oslavy a povedať: # Vďakazamier.
Na flash mobe sa zúčastnilo 180 detí zo 41 škôl Slovenska, bolo publikovaných 54 čísel amatérskych predstavení. Všetci účastníci flash mobu (s výnimkou zahraničných) sú účastníkmi republikánskej súťaže čitateľov ruskej poézie a prózy a účinkujúcich ruskej piesne „Ruské slovo“.

Vladimír Konstantinov
Vedúci odborný špecialista – expert
Ruské centrum pre vedu a kultúru v Bratislave
flash mob video pieseň
flash mob spasibo za mir