Videokonferencia pre mládež „Vesmír sa spája: Moskva – Bratislava – Paríž“ na platforme Zoom.

19.02.2021 / Aktuality » Kozmos

V roku 2021 bude celý svet oslavovať 60. výročie prvého letu človeka do vesmíru. Ruské Centrum pre vedu a kultúru (RCVK) v Bratislave pripravilo zaujímavý program so symbolickým názvom „# Poďme“. Jedným z prvých projektov v programe bola videokonferencia mladých „Vesmír sa spája: Moskva – Bratislava – Paríž“.
Organizátormi boli RCVK v Bratislave, RCVK v Paríži, Klub mládežníckej diplomacie Gymnázia A. Einsteina v Bratislave.
Hlavnými účastníkmi boli: kozmonauti Viktor Michajlovič Afanasiev (Rusko); Ivan Bella (Slovensko); Jean-Pierre Hаigniere (Francúzsko). Práve v tomto zložení sa pred 22 rokmi, 20. februára 1999, vydala medzinárodná posádka na palubu kozmickej lode Sojuz TM-29 na vesmírnu stanicu Mir.
Na stretnutí kozmonautov s mladými ľuďmi sa uskutočnil otvorený rozhovor o vedeckom výskume vo vesmíre, o perspektívach vývoja mierových programov na obežnej dráhe Zeme, o prvom lete s ľudskou posádkou do vesmíru. Kozmonaut Ivan Bella povedal, ako po vesmírnom lete Vladimíra Remka, prvého československého kozmonauta, chcel aj on poletieť do vesmíru a splnil sa mu sen, bol zapísaný do výcvikového strediska a v krátkom čase sa pripravoval na vesmírny program. Stal sa prvým slovenským kozmonautom na obežnej dráhe reprezentujúcim našu krajinu. Veliteľom posádky bol kozmonaut Viktor Michajlovič Afanasiev a francúzsky kozmonaut Jean-Pierre Haignere bol inžinierom na palube. Študenti z gymnázia A. Einsteina (Bratislava) sa Ivana Bellu pýtali, čo robil na obežnej dráhe. Ivan Bella hovoril o mnohých experimentoch vrátane chovu prepelíc, o ktoré bolo treba postarať sa a ktoré bolo treba bezpečne dopraviť na Zem, aby bolo možné študovať vplyv vesmíru na prepelice. Zaujímali sa o jeho pocity, keď preletel nad svojou krajinu, čo robil počas letu, aký bol jeho denný režim, ako ho spájali so svoju rodinu, keď bol na obežnej dráhe. Študentov zaujímalo, ako vesmírny let ovplyvnil jeho kariéru a jeho rodinu. Študenti priateľskej školy č. 1357 v Moskve tiež položili jeho kolegom otázky týkajúce sa komunikačného jazyka, ekológie a úlomkov letiacich v kozme, zemskej atmosféry, a pocitmi pri pohľade z okna z vesmírnej stanice na zem.
Videokonferencia sa uskutočnila 19. februára 2021 o 10:00 (stredoeurópske) na platforme ZOOM, ktorú poskytla kancelária Rossotrudničestvo na Slovensku.