Masopust – maslenica. Prebehol medzinárodný telekonferenčný kvíz!

17.03.2021 / Aktuality » Konkurzy

Prebehol medzinárodný telekonferenčný kvíz!

Masopust – maslenica je jednou z najstarších, najjasnejších, najšťastnejších a najobľúbenejších sviatkov medzi ľuďmi. Ako to však v modernej dobe osláviť v súvislosti s pandémiou, keď boli v mnohých krajinách sveta zavedené zákazy konania hromadných akcií?
Našli sme východisko. Usporiadali sme medzinárodný video kvíz o Maslenici.
Zúčastnili sa ho rusky hovoriaci školáci zo štyroch krajín: Ruska, Maďarska, Slovenska, Švédska.

Niekoľko týždňov sa deti pripravovali na kvíz: rozprávali o ľudových tradíciách, o histórii tohto sviatku, jeho symboloch, o každom dni masopustu.

Podujatie sa začalo uvítacím príhovorom predsedníčky maďarskej KSORS Tatiany Kernovej a pracovníčky Ruského domu v Budapešti Aliny Urazbekovej.

Počas kvízu deti nielen odpovedali na otázky, ale hovorili aj o tom, ako sa tento sviatok slávi v rôznych krajinách.
Napríklad vo Švédsku v tento deň, na rozdiel od slovanských krajín, nejedia palacinky, ale pšeničné buchty, ktoré sú štedro plnené šľahačkou a marcipánom. Volajú sa Semla a je to jediný deň v roku, keď je dovolené Semlu jesť a sa tento deň nazýva Deň tukov.

Maďarsko má svoju vlastnou pochúťkou Šišku so sladkou plnkou a na uliciach môžete prestrojených ľudí v kožuchoch prevrátených naruby a v strašidelných maskách.

Na Slovensku sa tiež podávajú šišky, rovnako ako v Maďarsku, a po celej krajine sa konajú jarmoky, plesy a maškarády.

Masleničná veselica v Soči je zaujímavá a zábavná. Maslenicu oslavujú nielen na pobreží mesta, ale aj vysoko v horách v lyžiarskom stredisku Krasnaja Poľana.
Náš video most sa skončil piesňou. Zvuky vtipnej piesne „Och, palacinky, palacinky, palacinky“ sa rozišli po celom svete.

Je skvelé, že aj napriek pandémii sme našli príležitosť stretnúť sa a porozprávať sa o ľudových tradíciách. Aké dôležité je pre deti poznať, porozumieť a pokračovať v týchto tradíciách bez ohľadu na to, kde na svete žijú.
Bez minulosti niet budúcnosti!

Chcela by som poďakovať všetkým účastníkom projektu, najmä vedúcim a organizátorom:
Hasanovej Rite, riaditeľke školy ruského jazyka v kultúrno-vzdelávacej nadácii „Alphabet“, a Galiakberovej Elvire, učiteľke v Budapešti, Maďarsko.
Inne Shestopalovej, členke švédskej koordinačnej rady, učiteľke ruského jazyka v mestských školách vo švédskom Falunu.
Nataľie Dostovalovej, predsedníčke Zväzu Rusov v Košiciach, vedúcej Detského centra Buratino na Slovensku. Na projekte sa zúčastnili učitelia ruského jazyka z gymnázia Vrable
Eliška Matušková, Alla Pakrisina a študenti.
Učiteľ gymnázia MOBU N1, Kasyanova Ekaterina, Soči, Rusko.

Verím, že to nie je posledný spoločný projekt!

Inna Shestopalova,
učiteľ ruského jazyka na obecných školách vo švédskom Falune.