“Ruske rozprávky”

30.04.2021 / Aktuality » Vzdelávanie

Čo Vás napadne pri spojení “Ruske rozprávky”? Väčšinu ľudí na Slovensku možno “Mrázik”, keďže sa pravidelne vysielal v televízii… Fond na podporu kultúry národnostných menšín KULTMINOR vypísal minulý rok výzvu na podporu umeleckej tvorby formou štipendia. Ani neviem, ako sa ku mne táto výzva vlastne dostala, ale viem, že som mala celkom konkrétnu predstavu o tom, ako ju uchopiť. Zamerala som sa na rozprávky. Rozprávky, ak sú autentické, môžu niesť posolstvo, ktoré je všeobecne zrozumiteľné. A v kombinácii s výtvarným umením sa táto sila ešte znásobuje. Chcela som sama preskúmať túto oblasť a následne sprostredkovať pozorovateľovi krásu tradičných ruských rozprávok. Predstaviť, čo možno najširšiu škálu postáv, situácii, nahliadnuť očami cudzinca do reálií, zvyklostí, ukázať tradičný odev, krajinu aj architektúru – tak, ako ju vidím ja. Chcela som vytvoriť niečo pekné, čo pohladí oko. Niečo sa podarilo, s iným som spokojná menej. Ale tak to už býva.

Pôvodným zámerom bolo vytvorenie piatich veľkoformátových ilustrácii. Nakoniec som ich urobila šesť a mám v úmysle vydať kalendár… Pozývam Ťa, milý pozorovateľ, poodkryť bohatstvo, ktoré v sebe ukrýva dobrá rozprávka. Pozývam Ťa objaviť špecifiká ruskej kultúry prostredníctvom ruskej rozprávky. Pozývam Ťa pozrieť si obrázky, ktoré si iste mnohokrát videl; Veď takú Zlatú rybku asi každý pozná, rovnako aj príbeh o sliepočke, ktorá zniesla zlaté vajíčko alebo tiež obydlie Baby Jagy – domček na stračej nôžke. No pozývam Ťa vnímať príbeh z iného uhla. Verím, že sa Ti budú ilustrácie páčiť, aj keď možno rozprávky nepoznáš.

Ďakujem za finančnú podporu, ktorú mi KULTMINOR poskytol, bez nej by dielo sotva vzniklo a prajem si, aby sa páčilo ľuďom a mali z neho radosť.

autor textu a obrazov Marta Hočová