25.05.2021 / Aktuality » Mladež

Hodina literatúry a histórie pre študentov Slovenska
19. mája sa konala online hodina literatúry a histórie „Kozáci Ruska 18. storočia v dielach klasikov ruskej literatúry“ (na príklade románu A.S. Puškina „Kapitánová dcéra “) RCSC stránky. Účastníkmi hodiny boli študenti gymnázia  P.Horova, Michalovce. Hodinu organizovala učiteľka gymnázia Anna Nemcova a hosťami podujatia boli zástupcovia donských kozákov.

Žiaci 1. stupňa Klára Muchová a Simon Sabosladž pripravili prezentáciu o románe Alexandra Puškina „Kapitánová dcéra“. Študenti si pozreli upútavku na film „Ruská vzbura“. Učiteľ dejepisu M. Košičan odhalil úlohu kozákov v osude Ruska a ich filozofiu obrany viery a vlasti.

A potom sa účastníci stretnutia ponorili do sveta histórie kozáctva. D.N. Sanin predstavila účastníkom stretnutia nielen históriu donských kozákov, ale prezradila aj súvislosť s kozákmi samotného spisovateľa A. S. Puškina.

Ďalším zaujímavým aspektom hodiny sa stala ukážka kozáckej slávy v klube vojenskej histórie „Kozácka sláva“. Najviac zo všetkých študentov samozrejme zaujala ukážka šabľových súbojov, sólové vystúpenia so zbraňami, predstavenie historickej piesne kozákov z mesta Azov.

Moderátormi hodiny boli: z organizácie „Kozáci Donu“ – V.A. Erašov, z RCVK v Bratislave a Zväzu Rusov na Slovensku – N. Yadryshnikova.