Stretnutie priateľov Ruska

14.09.2021 / Aktuality » Deň Víťazstva

Stredisko Šachtičky, neďaleko Banskej Bystrice, sa v dňoch od 10. do 12. septembra, stalo miestom #Stretnutia priateľov Ruska 2021. Na podujatí sa zišlo viac ako sto aktivistov zaujímajúcich sa o ruskú históriu i kultúru, tiež krajanov, mládeže a tých, ktorí majú k Rusku pretrvávajúci vzťah založený na skutočnej láske a vrelosti.

Hlavnou udalosťou bohatého programu bolo kladenie vencov na najväčšom vojenskom cintoríne sovietskych vojakov a dôstojníkov, ktorý je vo Zvolene a tiež vlastenecké podujatie „Hrsť rodnej zeme“ – na ktorom mohol dať každý účastník hrsť zeme, špeciálne privezenej z rôznych oblastí Ruska, na hroby vojakov-osloboditeľov a uctiť si tak pamiatku padlých hrdinov.

V rámci podujatia sa uskutočnila aj vernisáž výstavy „Zo Stalingradu do Bratislavy“ a zaujalo aj premietanie filmu „Podolskí kadeti“. Aj tieto akcie vzbudili veľký záujem a živý ohlas verejnosti.

Vysoko si vážime a ceníme to, ako uchovávajú Slováci pamiatky na hrdinských osloboditeľov a chránia zachovanie historickej pravdy o udalostiach 2. svetovej vojny.

 

 
relácia RTVS o stretnutí priateľov Ruska