Dojmy účastníkov Festivalu Ruská pieseň nad Dunajom

21.09.2021 / Aktuality » Kultúra

Mal som česť byť členom poroty na súťažnom festivale “Ruská pieseň nad Dunajom” v Ružomberku.
Mám povedať, že to bol festival s fantastickou a veľmi priateľskou atmosférou!
Píšem v troch jazykoch, pretože prvýkrát za 10 rokov bola na tomto festivale zastúpená medzinárodná komisia z troch krajín. A to si myslím, že je veľmi dôležité. Je tiež veľmi dôležité, že ako člen poroty môžem povedať, že medzi zástupcami všetkých troch krajín došlo k absolútnemu vzájomnému porozumeniu.
Chcem poznamenať vysokú pracovitosť a srdečnú atmosféru medzi všetkými účastníkmi festivalu.
Zvlášť by som chcel vyzdvihnúť workshop predsedkyne komisie Zuzany Kadlečíkovej (Češsko) – bolo to nezabudnuteľné a nádherné!
Chcem poďakovať sólistovi SND Romanovi Krškovi (Slovensko) za spoločnú prácu.
A samozrejme ďakujem fotografke Natalii Starikovej za skvelé fotografie.
Chcem poďakovať aj organizátorom festivalu Marine Halajiovej a Marii Vladimirovej- bolo to krásne!
Vsetkých vás mám rád, obymam a čakám na ďalšiu spoluprácu!
Vladimír Streľcov

Ďakujeme za to, že sme mohli byť súčasťou festivalu, bolo nám veľkou cťou. Myslím, že ešte nikde sa o nás tak profesionálne nepostarali – jedlo (aj bezlepkové), ubytovanie, organizácia, ozvučenie, doprava… Máte skvelý tím okolo seba. Výsledkom je skvelý festival na vysokej úrovni. Ďakujeme veľmi pekne za krásny zážitok hudobný aj spoločenský….
Verím, že sa o rok opäť stretneme.
Prajeme Vám veľa úspechov pracovných aj veľa šťastia v osobnom živote.
S pozdravom za všetkých,
PaedDr. Otilia Sabolová. /Základná škola Júlie Bilčíkovej, Budkovce/

Chceme poďakovať za umelecký zážitok a príjemne strávené dva dni na Vašom podujatí, na ktoré budeme dlho spomínať a tešíme sa na ďalšiu vzájomnú spoluprácu. Veľká vďaka
Mgr. Henrieta Smolková /Základná škola Haniska/

Život je nádherný! Bolo to úžasné, pretože sme sa mohli stretnúť, komunikovať, počúvať vystúpenia talentovaných interpretov, všetkých, ktorí majú radi ruské piesne! V Ružomberku sa konal 10. medzinárodný festival „Ruská pieseň nad Dunajom“. V medzinárodnej odbornej porote boli sólisti Slovenského národného divadla Vladimir Streľcov, Roman Krško. Predsedom poroty je šéfdirigentka zboru Slovenského národného divadla Zuzana Kadlečíkova Pirnerová. Ťažká súťaž, majstrovské kurzy a spev Vladimíra Streľcova na galakoncerte! Úžasný, hypnotizujúci tón hlasu. Najmenšia účastníčka Lara Kisti má iba 7 rokov! Uskutočniť slávnostný koncert s Rene Schleiferom, mladým talentovaným speváčkom a filmovým a divadelným herecom! Diplomy, darčeky, vynikajúci koláč a šampanské, sviatok sa vydaril! Som rada, že môžem byť súčasťou tohto projektu. Tešíme sa na vás na budúci rok na 11. medzinárodnom festivale …
Mgr.Nemcova Anna DiS.art / Gymnázium Pavla Horova Michalovce

Ďakovný list

Milá pani Mária Vladimirová, rozhodla som sa napísať tento ďakovný list a to z toho dôvodu, že účasť na X. Medzinárodnom festivale v Ružomberku, „Ruská pieseň nad Dunajom“ bola jedinečná svojho druhu, koniec festivalu nadišiel veľmi rýchlo, aj keď krásne zážitky a emócie z tohto nádherného podujatia intenzívne doznievajú a ešte dlho budú, pretože počnúc príchodom, až po rozlúčenie bola celá akcia naplánovaná a zvládnutá excelentne a to manažérsky, odborne a organizačne až do poslednej bodky.
Osobne ma veľmi príjemne prekvapili už prvé uvítacie slová po príchode, prvé momenty príjemného uvítania moderátorov festivalu Anny Nemcovej a Reného Schleifera, jedinečná medzinárodná zostava poroty, prekrásne prostredie, panoramatický výhľad z konferenčnej sály a dôsledne naplánovaný harmonogram. To všetko postupne nasycovalo naše zmysly a prinášalo nové a nové kvalitné zážitky s pozitívnymi emočnými dojmami.
Zo strany pasívneho účastníka festivalu som vnímala aj tie prístupy, ktoré presahovali rámec klasického festivalu, pretože okrem zážitkov mal aj hlboký pedagogický rozmer pre účastníkov. Krásne spevácke výkony mladých talentovaných ľudí a následné odborné hodnotenia medzinárodnej poroty, ktorá nie len hodnotila, ale sa i podelila so svojimi poznatkami a srdečne ich odovzdala účinkujúcim ako bonus, ktorý má pre účinkujúcich veľkú hodnotu, pretože účastníkov inšpirovala k lepším speváckym výkonom a tým ich posúvala ďalej. Pani porotkyňa Zuzana Kadlečíková Pirnerová, hlavná zbormajsterka SND okrem zábavnej hlasovej rozcvičky odovzdala aj nácvik protistresových techník. Porotcovia s vášňou odovzdávali svoje skúsenosti, postrehy a návrhy pre zlepšenie. Vládla super atmosféra, tvorivosť, nechýbal humor a koučovací prístup.
Myslím si, že hlbokú poklonu si zaslúži počin operného speváka z Moskvy, Vladimíra Streľcova, ktorý prekvapil nie len dvojicu účinkujúcich, ale celé publikum svojim spoluúčinkovaním na festivale a GALAKONCERTE s účastníčkami. Dojalo a prekvapilo.

Myslím si ,že si všetci prajeme, aby sa zážitky, aké sme zažili tento víkend, opakovali častejšie a aby sme mohli prežívať život v radosti a plný pozitívnych emocionálnych zážitkov. Všetkým Vám patrí veľká vďaka a prajem celému organizačnému tímu veľa úspechov a nadšenia pre organizovanie podobných kvalitných aktivít .

S úctou a prianím pekného dňa Mgr. Eva Kováčová, PhD.
Michalovce, 19.09.2021

„ Hudba je tesnopis emócií. Emócie, ktoré sa nedajú popísať tak ľahko,

sú priamo vykladané človeku práve v hudbe a v tom je ich sila a význam.“

Lev Nikolajevič Tolstoj

17.09. a 18.09.2021 sa v Ružomberku uskutočnil X. ročník Medzinárodného festivalu „Ruská pieseň nad Dunajom“ , laureátkami ktorého sa stali aj žiačky našej školy – Lenka Boňková z 8.A a Nikolka Boňková, ktorá už v tomto školskom roku je gymnazistka. Dievčatá zaujali interpretáciou pesničky „Прекрасное далёко» publikum a aj medzinárodnú porotu v zložení operného speváka z Moskvy Vladimíra Streľcova, Zuzany Kadlečíkovej Pirnerovej z Hradca Králove – zbormajsterky a dirigentky SND a Romana Krška- operného speváka SND. Program festivalu bol obohatený o hudobnú tvorivú dielňu, večer priateľstva, galakoncert a slávnostnú recepciu . Je potešujúce, že dievčatá prišli podporiť aj ich rodičia. Poďakovanie patri organizátorom a usporiadateľom festivalu, a samozrejme, našim žiačkam za peknú reprezentáciu našej školy a obce na medzinárodnej úrovní.

Mgr. Marta Jančíková /ZŠ Kamenica Nad Cirochou/

Tento ročník Ruského festivalu som si naozaj veľmi užil. Konal sa v Ružomberku v krásnych priestoroch a predtým sme mali krásne ubytovanie v hoteli Hrabovo na Malinô Brdo. Celý festival sme si s priateľmi nesmierne užili. Vystúpenia najmenších boli veľmi milé a starší účastníci festivalu nás taktiež oslovili. Jedna dvojica dievčat spievala tak nádherne, že tým oslovili aj veľmi atraktívneho pána porotcu, ktorý si pieseň na Galaprograme zaspieval s nimi. Veľmi milo nás viacerých prekvapilo aj veľmi chutné jedlo zabezpecene organizátormi festivalu. Určite sme veľmi vďační za účasť na tomto festivale a tým pádom za krásne zážitky našej skvelej pani učiteľke Marii Vladimirovej, ktorá nás na festival veľmi intenzívne pripravovala. Fabian Gutting z ansáblu “Ladušky”