Medzinárodné fórum „Pamäť víťazov“ v Srbsku

14.11.2021 / Aktuality » Nesmrteľný pluk

V dňoch 3. – 4. novembra 2021 sa v Belehrade (Srbsko) konalo medzinárodné fórum „Pamäť víťazov“ organizované Všeruským verejným občiansko-vlasteneckým hnutím „Nesmrteľný pluk Ruska“.
Fóra sa zúčastnilo viac ako 100 koordinátorov – krajanov sprievodu „Nesmrteľný pluk“ zo 40 krajín.
V deň slávnostného otvorenia Fóra nás privítala šéfka výkonného výboru Nesmrteľného pluku Ruska Natalja Vladimirovna Šadrina, vedúci Rossotrudničestva Jevgenij Alexandrovič Primakov, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie v Srbskej republike Alexander Arkaďjevič Botan-Charčenko, zástupkyňa Štátnej dumy Ruskej federácie Elena Moiseevna Cunaeva, minister vnútra Srbskej republiky Alexander Vulin a riaditeľ „Ruského domu“ v Belehrade Jevgenij Alexandrovič Baranov.
Program fóra bol veľmi bohatý a pestrý a zahŕňal prednášky o histórii 2. svetovej vojny, majstrovské kurzy, sledovanie dokumentárneho filmu „Demokratický fašizmus“, spomienkové podujatie a plenárne zasadnutia.
Osobne sa mi páčilo teambuildingové podujatie (master class). Toto podujatie nás spojilo do jedného veľkého tímu, kde sme si vymieňali skúsenosti a nápady. Hovorila som o tom, ako prebieha akcia „Nesmrteľný pluk“ v Bratislave, Trenčíne, Košiciach a ďalších mestách Slovenska, ako aj o tom, ako 1. novembra, na sviatok všetkých svätých, obyvatelia Slovenska zapaľujú sviečky na hroboch vojakov – osloboditeľov. Kolega z Bulharska hovoril o tom, ako sa školáci starajú o hroby sovietskych vojakov. O tom, ako prebiehal sprievod Nesmrteľného pluku, hovoril online kolega z Talianska. Každý z nás pochopil, že pracovať na zachovaní pravdy o 2. svetovej vojne je veľmi vážna vec a dôležitá pre mladú generáciu.
Som veľmi vďačná za možnosť zúčastniť sa medzinárodného fóra „Pamäť víťazov“. Bolo užitočné spoznať mnohých z koordinátorov, s radosťou sa stretnúť s kolegami, ktorých už poznáme, prediskutovať špecifiká organizovania a vedenia sprievodov „Nesmrteľného pluku“.
V slovenskej výprave boli: Tatiana Ponická (Košice), Tatiana Majerniková (Bardejov) a Roman Koljazin (Nitra).
#spomienka na víťazov
Tatiana Ponická, učiteľka ruského jazyka
gymnázia M.R. Štefánika v Košiciach,
člen aktívu Zväzu Rusov v Košiciach