180. výročie narodenia známeho českého skladateľa A. Dvořáka

16.12.2021 / Aktuality » Kultúra

Dňa 11.12.2021 Klub diplomacie mládeže a detí v Českej republike s podporou kancelárie Rossotrudnichestvo v Českej republike a spoločnosti Tamiris zorganizoval a uskutočnil online stretnutie v „Hudobnej miestnosti“, na ktorom sa členovia klubu ( Praha, Moskva), vedúca oddelenia vedy a vzdelávania Ruského domu v Prahe L. Lukjanova, lektorka Karlovej univerzity v Prahe, Ph.D. Dana Bittnerová, operná speváčka Irina Leckaja (Praha), škola v Michalovciach (SR) .
Počas online podujatia k 180. výročiu narodenia známeho českého skladateľa A. Dvořáka účastníci stretnutia spoznali život a dielo tohto úžasného skladateľa.
Alica a Isabella Golubické navštívili múzeum v Příbrami a urobili reportáž o múzeu a vile “Rusalka”. Elisabeta Kovačeva sa podelila o zaujímavé fakty zo skladateľovej biografie súvisiacej so Slovenskom. Anastasia Aleksejeva hovorila o priateľstve skladateľov P.I. Čajkovského a A. Dvořáka.
Nasťa a Daša Evstratenko a Ivan Nemčenkov predstavili všetkým operu „Morská panna“ a ária z opery v podaní Iriny Leckej urobila na všetkých obrovský dojem a bolo rozhodnuté, že si operu definitívne vypočujeme v pražskom divadle.
Účastníci stretnutia diskutovali o tom, ako oslávili výročie nielen v Českej republike, ale aj v Rusku. Maria Volčenková uviedla, že na oslavu 180. výročia skladateľovho narodenia pripravilo mnoho divadiel po celej Moskve špeciálny, slávnostný program venovaný práve tomuto dátumu. Veľké divadlo uviedlo diela A. Dvořáka v podaní vlastného komorného orchestra divadla. Špeciálne dekrétom primátora Moskvy S. Sobjanina boli na jeden deň zrušené obmedzenia vstupu do divadiel pre osoby mladšie ako 18 rokov. A federálne televízne kanály vysielali programy venované Dvořákovi.
Výsledkom stretnutia bolo rozhodnutie navštíviť v júni vilu Rusalka a pozvať na túto exkurziu slovenských priateľov.
Text: Maria Volčenková za Klub diplomacie mládeže a detí v ČR.