Konferencia účastníkov rusko-slovenskej medziškolskej spolupráce „Skončenie blokády Leningradu“

27.01.2022 / Aktuality » Deň Víťazstva


V rámci medziškolskej partnerskej siete Rusko-Slovensko sa v Ruskom dome v Bratislave uskutočnila online konferencia k 78. výročiu ukončenia blokády Leningradu.

Zúčastnili sa ho študenti Gymnázia Pavla Horova, Michalovce a SOŠ č. 16 v Petrohrade. Dohoda o spolupráci medzi školami bola podpísaná na jar 2021.
Hlavným hosťom stretnutia bola Elena Ivanovna Fedoricheva, zamestnankyňa školy, ako aj svedkyňa týchto tragických udalostí. Elena Ivanovna mala vtedy 3 roky, no pamätá si a z rozprávania svojej mamy vie, aké to bolo v obliehanom meste ťažké a desivé. Spomína si aj na úžasné vzťahy medzi ľuďmi, s akou túžbou si pomáhali a podporovali sa, ako boli pripravení podeliť sa o to posledné so svojím blížnym.
Na otázku, aké je jej obľúbené jedlo, Elena Ivanovna odpovedala: “Chlieb! Je to tá pravá pochúťka, o ktorej v obliehanom Leningrade snívali všetky deti i dospelí.” A nás všetkých vyzýva, aby sme si dávali väčší pozor nielen na chlieb, ale aj na všetky výhody, ktoré máme dnes k dispozícii, viac sa usmievali a tešili sa zo života.
Počas stretnutia deti aktívne kládli otázky blokádničke a na záver bol slovenským deťom premietnutý film žiaka 9. ročníka Sergeja Danchuka „Hrdinovia medzi nami“.

Ukončenie blokády Leningradu zostane navždy veľkou udalosťou pre Rusko a celý svet. Rovnako ako navždy zostáva v našej pamäti 872 dní neľudských skúšok, ktorými si obyvatelia mesta prešli.
My, rovnako ako naši potomkovia, musíme urobiť všetko pre to, aby sa takéto tragédie už nikdy neopakovali, musíme pevne stáť na obrane pamäti, ktorá je odkázaná na zjednotenie národov, na povolanie ľudí k mieru a spravodlivosti.