Oslavy Dňa víťazstva na Slavíne v Bratislave

16.05.2022 / Aktuality » Deň Víťazstva

Oslava Dňa víťazstva v Bratislave
Dňa 8. mája 2022 sa v pamätnom areáli Slavín v Bratislave uskutočnila pietna slávnosť na pamiatku sovietskych vojakov Červenej armády, ktorí zahynuli pri oslobodzovaní Slovenska. Akcia bola venovaná 77. výročiu víťazstva v 2. svetovej vojne.
Kolónu demonštrantov viedli predstavitelia historického klubu 1. československej samostatnej tankovej brigády, ktorá sa vo vojnových rokoch zúčastnila spolu s Červenou armádou bojov proti nacistom. Na vlajke sa rozvinulo slávne motto „Pravda víťazí!“. („Pravda vítězí!“), ktorý sa bol na vlajke prvého prezidenta Československa Masaryka.
Po nich nasledovala početná skupina účastníkov historického múzea a občianskeho združenia motorkárov na Slovensku „Brat za brata“. Položili kvety a niesli zástavy Slovenska, Česka, Ruska, ZSSR a červenú zástavu víťazstva.
Vence položili skupiny veteránov Slovenského zväzu mierových síl OSN a Únie vojenských veteránov SR.
Ruskí krajania položili k pamätníku veniec a kvety. Pri jednotlivých hroboch vzdávali hold mladým vojakom, zapaľovali sviečky a kládli kvety.
Akcia sa niesla v pokojnej a priateľskej atmosfére, zazneli hymny ZSSR, Slovenska, Českej republiky, partizánska pieseň a iné ľudové piesne. Mnohí mali slzy v očiach.
autor článku
Tatiana Bushujeva