Deň ruského jazyka 6.júna

06.06.2022 / Aktuality » Ruština

 


Pre každého človeka je jeho rodný jazyk najkrajšou melódiou na svete. Vstrebáva sa s materským mliekom a až do posledného nádychu je najjemnejší a najteplejší. Rodný jazyk je nielen príležitosťou na komunikáciu s ostatnými, ale aj veľmi veľkou a významnou súčasťou kultúry celého štátu. Dnes veľa ľudí zabúda, že sa musia naučiť správne rozprávať, vychovávať svoje deti v láske a úcte k rodnému jazyku, bez ktorého prestane existovať aj ten najmocnejší štát, ktorý sa rozdelí na mnohé skupiny úplne odlišných ľudí.
História sviatku.
6. jún je v Rusku dňom ruského jazyka. Oficiálne sa tento sviatok objavil v kalendári až v roku 2010, kedy boli z iniciatívy Ministerstva OSN a Ministerstva pre verejné záležitosti ustanovené sviatky venované úradným jazykom, ktoré sa používajú v práci organizácie.
Nie je náhoda, že Deň ruského jazyka sa oslavuje presne 6. júna, pretože v tento deň sa narodil Alexander Sergejevič Puškin. Dnes je zaslúžene nazývaný skutočným tvorcom literárneho ruského jazyka. Každý, kto nielen žije v Rusku, ale jednoducho pozná tento jazyk, pozná jeho diela. Deti radi čítajú nádherné rozprávky a ľahko sa učia jeho básne, ktoré sú klasikou literatúry všetkých čias. Alexander Puškin urobil pre svoj rodný jazyk toľko, že o jeho zásluhách v tejto oblasti možno hovoriť donekonečna. Mnoho ľudí pozná túto osobu mimo jej vlasti a s potešením čítajú diela v origináli, snažiac sa aspoň trochu slovami pochopiť tajomnú ruskú dušu.
Ak vezmeme do úvahy všetky slovanské jazyky, potom je to ruština, ktorá je najrozšírenejšia na celom svete. Jeho geografická poloha ďaleko presahuje hranice samotného Ruska, týmto jazykom sa hovorí na každom kontinente sveta, veď pred mnohými desaťročiami mnohí ľudia študovali na univerzitách Sovietskeho zväzu a dodnes hovoria po rusky s prízvukom, no s veľkou radosťou. Existuje zoznam desiatich jazykov, ktoré sú najrozšírenejšie na svete, a samozrejme je tu skvelý ruský jazyk.

Bývalé krajiny Sovietskeho zväzu, v ktorých prevažne väčšina obyvateľov hovorila a hovoria po rusky, z neho urobili druhý oficiálny jazyk vo svojich krajinách, v školách je tento jazyk povinnou súčasťou učebných osnov. Treba poznamenať jeden, ale veľmi významný fakt – všetci kozmonauti a ľudia, ktorí sa práve pripravujú na let na stanici, musia bezpodmienečne študovať ruštinu, pretože práve ona sa používa pri práci na Medzinárodnej vesmírnej stanici. Táto skutočnosť je dodatočná pri popularizácii jazyka medzi obyvateľmi iných krajín. Preto aj ten, kto nevie po anglicky, má takmer v každej časti sveta pri sebe niekoho, kto mu bude rozumieť a pomôže.
© https://pozdravkin.com/data-prazdnika/den-russkogo-jazyka