Dojmy a ohlasy účastníkov XI. medzinárodného festivalu Ruská pieseň nad Dunajom

07.11.2022 / Aktuality » Ruská pieseň


Dlho očakávaný festival ruskej piesne na Slovensku po covide postupne ožíva! V roku 2022 sa Festival „Ruskej piesne nad Dunajom“ opäť konal 28. a 29. októbra v Ružomberku. Už tradične bol organizátorom Festivalu ZVÄZ RUSOV NA SLOVENSKU s finančnou podporou Fondu na podporu kultúry národnostných menšín v SR.
Pre všetkých účastníkov a divákov je toto podujatie skutočným sviatkom. Milovníci ruských piesní nielen počúvajú svoje obľúbené piesne, ale tiež sa dozvedia o nových trendoch v podaní ruských ľudových piesní, popu, autorských piesní, spoznajú nových interpretov, stretnú priateľov. Tieto stretnutia pre všetkých – účastníkov, vedúcich tímov, organizátorov a taktiež fanúšikov a divákov – sú ako stretnutie veľmi blízkych ľudí. Dnešný festival nás potešil skvelou atmosférou, novými účinkujúcimi, zaujímavými hosťami festivalu. Osobitne by som chcela vyzdvihnúť detské výkony sólistov a detských a mládežníckych skupín: Lucii Balažovej, Viktórii Štefanovovej, Darii Hlinkovej, Lenky Boňkovej, Alexandry Pavlovovej, Vojtecha Baláža, Romana Benetina, súboru Laduški a Valérie Meľnikovovej.
Vystúpenia detí sú vždy vzrušujúce. Ich jasné a zvučné hlasy sú vždy krásne a duševné. A potom je tu ruská pieseň! Len sa mi tisli slzy do očí, keď zazneli piesne  „Крылатые качели“, „Лесной олень“, „Прекрасное далеко“, „Во поле береза ​​стояла“ či „Песенка о хорошем настроении“ a mnoho, mnoho iných. Čo môžem povedať, všetky piesne a interpreti boli úžasní!

Naši českí hostia nás potešili profesionálnym prevedením nám známych pesničiek, ktoré sme s nimi zaspievali celému publiku. Bolo to také úžasné, také domáce.
Akousi tradíciou festivalu je večerný spoločný čaj s domácimi perníkmi, koláčmi a koláčikmi od Tatiany Kubindovej a Márie Kosperovej, s praclíkmi a sušienkami, džemom, chalvou a inými dobrotami. Koľko piesní sa v ten večer spievalo za sprievodu gitary Ljubov Gerusovej. Jej prsty na konci večera boli pokryté pľuzgiermi … Ďakujem, Ljubočka, ako vždy si bola úžasná! Veľmi dobre hráš na gitare a veľmi dobre spievaš! Bol s nami profesionálny hráč na akordeón Ivan Zelenin so svojou pravou ruskou speváčkou Nadeždou Bulanovovou. Jej hlas je nádherný, zvučný, ľudový, spieva tak široko a voľne, že mimovoľne stíchnete a počuvate jej spev!
Ďakujeme vám všetkým, milí priatelia – účastníci, organizátori a diváci – za krásne sviatky, za lásku k ruskej piesni, za vernosť tradíciám a za rozvoj ruskej kultúry.

Oľga Goch.

Verím, že všetky stretnutia nie sú náhodné a som vďačná osudu, že ma dal dokopy s organizátormi festivalu Ruská pieseň nad Dunajom. Už tri roky vediem záverečný koncert festivalu a môžem s istotou povedať, že takáto nevšedná priateľská a srdečná atmosféra nie je nikde! Festival je jedna veľká rodina, kde sa stretávajú podobne zmýšľajúci ľudia, všetci tí, ktorí milujú a oceňujú ruskú pieseň a kreativitu!

Anna Nemcovová
učiteľ ruského jazyka
Gymnázium Pavla Horova, Michalovce

Neexistujú slová, iba pocity z organizácie festivalu!
Klobúk dolu za možnosť stretnúť výnimočných ľudí, ukázať sa a pozrieť sa na úžasných ľudí!!!
Mnohokrát ďakujem!!!

S pozdravom
Alexander Stepanov. Česko

 

Bola to veľmi srdečná a úprimná akcia, stretli sme milých a zaujímavých ľudí, ďakujeme za organizáciu a iniciatívu!

S hlbokou úctou, Margaréta Hlinková s rodinou. Rimavská Sobota

 

Ďakujem za skvelú prácu a radostnú atmosféru festivalu. Som veľmi šťastná, že som mohla prísť a držím palce do ďalších ročníkov!

Beáta Ravingerová, Bratislava

V prvom rade chcem sa aj v mene rodičov a žiačky poďakovať za nádherné podujatie – sviatok Piesne a Priateľstva. Všetkým organizátorom a účastníkom prajem hlavne pevné zdravie a ešte dlho byť Darom – Dobrým človekom pre ostatných ľudí.

 

Mgr. Marta Jančíková /ZŠ Kamenica nad Cirochou/