Verejné autorské čítanie poviedok cyklu Sladká jahoda

15.11.2022 / Aktuality »

Rád by som povedalа pár slov o novom projekte, ktorý Olga Goch a martinská organizácia FONARIK spoločne so Zväzom Rusov na Slovensku tento rok organizovali. Hovorme o projekte “Sladka jahoda”. Oľga Goch napísala v roku 2022 rovnomenný cyklus príbehov o živote žien, ktoré v deväťdesiatych rokoch minulého storočia prišli z krajín bývalého Sovietskeho zväzu na Slovensku, keď sa  vydali  za Slováka. Aj ja k nim patrím. Išli sme sem vytvárať rodinu, rodiť deti, žiť. Splynuli sme so slovenským prostredím, naše rodiny boli zmiešané, tu sme získali nových príbuzných, s ktorými sme sa museli naučiť komunikovať a ktorých sme museli pochopiť a prijať. Nie vždy išlo všetko hladko a ľahko.Veľmi nám pomohli dobrí ľudia, ktorí nás na našej ceste stretli a pomohli nám krajania, ktorí neskôr organizovali ruskú národnostnú menšinu. O peripetiách života viacerých našich krajanov vo svojich príbehoch písala Olga Goch. Organizácia FONARIK uskutočnila verejné autorské čítania úryvkov z týchto príbehov.Chcem poďakovať Olge Goch a Fonariku za skvelú akciu.

Príbehy sú písané krásnym literárnym jazykom. Sú založené na skutočných udalostiach. Pri počúvaní nevšedných príbehov zo života našich obyčajných žien žasnete nad ich odvahou, odhodlaním, naivitou a zároveň pevnosťou a snahou stať sa šťastnými a chrániť svoje deti. Páči sa mi, že Oľga písala o emigrantoch deväťdesiatych rokov. Vtedy sme ešte nosili „ružové okuliare“, nevedeli sme kam ideme, čo stretneme, nemali sme mobily a internet, nemali sme bohatstvo, ktoré by nás chránilo v prípade potreby. Boli sme mladí a naivní, ale silní a trochu blázniví. Okúsili sme doma problémy deväťdesiatych rokov, takže ťažkosti, ktoré nás tu niektorých stretli, nás nezlomili. V našich srdciach sme zostali trochu romantickí, ale naše hodnoty sa nezmenili: láska, svetla túžba, priatelia a šťastie našich detí. O tom všetkom napísala autorka v príbehoch “Sladká jahoda”.
Všetkým milovníkom modernej ruskej prózy odporúčam navštíviť autorské literárne verejné čítania, ktoré bude organizovať organizácia FONARIK po Slovensku. Dúfam, že čítania budú vopred oznámené prostredníctvom médií.
Alfija Chrenková